UPATE: Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de Iohannis pentru funcţia de şef al SIE. PSD se opune

Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică
Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică (Epoch Times România)
UPDATE: Senatorul PSD Ilie Sarbu a declarat miercuri că nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la şefia SIE este ilegală iar parlamentarii PSD vor vota impotrivă.

"Numirea este ilegală. În lege scrie că preşedintele face propunerea CSAT-ului. Eu nu am auzit să fie vreo şedinţă CSAT", a declarat Sârbu, citat de Hotnews.

Liderul senatorilor PSD a mai precizat că a discutat cu Victor Ponta după nominalizarea lui MRU, iar acesta i-a spus că nu a fost informat: "Nu ştie nimic, nu s-a discutat, ca atare nu vom vota Pentru".

”Nu e o stare de mulţumire în PSD cu această nominalizare. Nu ne-am ascuns lipsa de apreciere, ştim scandalurile în care a fost implicat cât a fost premier. E greu să susţinem această propunere. Nu ştiu dacă Victor Ponta a discutat cu Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă s-ar fi discutat în CSAT, am fi aflat şi noi." a declarat, la rândul său, Liviu Dragnea.

***
Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe Mihai-Răzvan Ungureanu.

"Conform prevederilor constituţionale, domnul Preşedinte Klaus Iohannis i-a înştiinţat, printr-o scrisoare oficială, pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens.", informează Administraţia Prezidenţială.

Actualmente, şef interimar al SIE este generalul Silviu Predoiu.

MRU a mai ocupat poziţia de director SIE în perioada noiembrie 2007 - februarie 2012. Anterior nominalizării de astăzi, Mihai Razvan Ungureanu a fost consilier personal al preşedintelui Iohannis, functie onorifica neretribuită.

De profesie istoric, Mihai-Răzvan Ungureanu este absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii 'Al.I. Cuza' din Iaşi. Ulterior, MRU a urmat studii postuniversitare la Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (1992-1993). În 2004 şi-a luat doctorul în istorie modernă, cu teza "Convertire şi integrare în societatea românească la începutul epocii moderne".

Ungureanu a deţinut în perioada 2004-2007 funcţia de ministru de Externe al României, iar in intervalul 9 februarie - 7 mai 2012 a fost premier, funcţie din care a fost dat jos prin moţiunea de cenzură a USL, puterea fiind preluată de Victor Ponta şi aliaţii săi.

"Este nevoie de un SIE puternic şi cu adevărat implicat în ce înseamnă asigurarea securităţii naţionale. Nominalizarea a venit azi, SIE a fost foarte bine condus şi în absenţa unui lider civil. Votul este sacru şi în urma votului vom vedea care va fi rezultatul", a declarat Ungureanu, citat de evz.ro, întrebat dacă va trece de votul din Parlament.

Potrivit sursei citate, marţi seara, premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat că va sprijini propunerea pe care preşedintele Klaus Iohannis o va face pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe, la fel cum a procedat şi atunci când şeful statului l-a propus pe Eduard Hellvig în fruntea Serviciului Român de Informaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne