Marian Lupu: Votul uninominal va disciplina deputaţii
alte articole
Dacă şi în Republica Moldova ar fi existat vot uninominal, cetăţenii alegând direct deputaţii, acestea nu şi-ar fi permis să ţină ţara în criză, fără un şef de stat, timp de trei ani de zile, declară Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al Republicii Moldova pentru portalul din România ziare.com.
,,Referendumul nu mai este o temă de actualitate. Eforturile noastre sunt acum îndreptate spre identificarea unui candidat care să întrunească voturile celor trei partide ale AIE şi ale grupului Dodon, desprins de la comunişti. Vreau însă să spun un lucru: atunci când se va putea, va trebui să schimbăm Constituţia, care nu mai corespunde deloc acestor vremuri. Clasa politică va trebui să ia decizia importantă şi responsabilă de a revizui acele prevederi constituţionale care au dovedit, în timp, că pun frână democraţiei şi dezvoltării statului. Am în vedere sistemul de guvernare parlamentar, sistemul puterii judecătoreşti, reformarea până la capăt a administraţiei publice centrale şi locale şi alte elemente ale sistemului de stat, care se proiectează în Constituţie.
Liderul Partidului Democrat din Moldova este de părere, că dacă se ajunge la alegeri anticipate, pe motivul nealegerii Preşedintelui, întoarcerea comuniştilor în fruntea ţării nu mai este posibilă. El crede că moldovenii vor dori să-şi păstreze ce-au recâştigat în ultimii ani, libertatea şi cursul spre dezvoltare modernă şi bunăstare, în condiţiile în care fosta guvernare s-a încheiat cu tortură şi deficit financiar, iar în ultimii ani se înregistrează o creştere a economiei.
Odată cu alegerea preşedintelui s-ar încheia tranziţia la o guvernare axată pe respectul faţă de drepturile cetăţenilor, iar Republica Moldova va da un semnal că are o putere democratică complet formată şi stabilă, cu care cancelariile lumii pot dezvolta proiecte de viitor, susţine în interviul său Marian Lupu. El aminteşte că a renunţat să mai candideze, demonstrând că pentru un om politic responsabil viaţa nu se termină dacă nu ajunge şef al statului şi că cetăţenii nu-i iubesc pe cei care se ţin de funcţii cu preţul interesului public.
În ce priveşte PCRM, cele 3 voturi necesare alegerii preşedintelui nu pot veni de la ei, pentru că acest partid îşi doreşte aprofundarea haosului social-politic şi declanşarea alegerilor anticipate. Liderul democraţilor apreciază organizarea manifestărilor de protest ca pe un semn al agoniei politice şi nu ca pe o acţiune politică de perspectivă. Cred că PCRM se va dizolva curând în alte formaţiuni, aşa cum în istoria noastră s-a mai întâmplat cu alte partide fosilizate, declară Marian Lupu, accentuând că PDM este exponentul principal al curentelor de centru-stânga în Republica Moldova.
Acum se pune şi întrebarea referitoare la dreptul oamenilor de a-şi alege direct deputaţii, prin vot uninominal. Şi cred că e utilă această dezbatere la moment, pentru că dacă astăzi, de exemplu, am fi avut parlamentari aleşi în circumscripţii uninominale, sunt sigur că aceştia nu îşi mai permiteau să ţină ţara în criză timp de 3 ani”, a declarat Marian Lupu.
Amintim că prim-vicepreşedintele Parlamentului şi vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc a propus o iniţiativă legislativă, care prevede aplicarea votului uninominal în sistemul electoral al Republicii Moldova. Potrivit iniţiativei, deputaţii ar urma să fie aleşi în 101 circumscripţii, formate pe criterii teritorial-demografice. Aceasta urmează să fie dezbătută în comisia de profil, ulterior în plenul Parlamentului.