Pasiuni moldoveneşti pe marginea alegerilor ruseşti
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a adresat un protest Ministerului de Externe al Rusiei: Chişinăul este nemulţumit de faptul că ambasada Federaţiei Ruse a ignorat cererea autorităţilor moldovene şi a deschis în Transnistria secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia. Liderul Partidului Social-Democrat al Republicii Moldova, Viktor Şelin, a explicat acest gest prin faptul că diaspora rusă l-ar putea ajuta pe Vladimir Putin să câştige alegerile, după cum la vremea sa diaspora română l-a ajutat să câştige pe preşedintele României, Traian Băsescu.
Faptul că Transnistria va vota pentru Putin nu este pus la îndoială la Chişinău: tocmai de numele lui îşi leagă republica separatistă speranţele la menţinerea prezenţei ruseşti în regiune, unde soldatul rus - în uniformă de pacificator sau fără - este considerat 'garant al păcii şi stabilităţii', notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
De altfel, pasiuni în legătură cu alegerile prezidenţiale din Rusia se manifestă şi în capitala Republicii Moldova. În mod ciudat, pentru Putin fac campanie chiar şi persoane fără paşaport rusesc, cum este şi liderul social-democrat Viktor Şelin. Acesta a explicat pentru Nezavisimaia Gazeta că de numele lui Putin mulţi din Republica Moldova îşi leagă speranţele la integrarea ţării în Comunitatea Economică Euro-Asiatică şi în Uniunea Vamală. Potrivit lui Şelin, la 10 martie în republică va începe strângerea de semnături pentru desfăşurarea unui referendum în acest sens, politicianul fiind unul dintre iniţiatorii plebiscitului.
În opinia lui Şelin, ambasada Rusiei nu a încălcat legile locale atunci când a deschis în Transnistria 22 de secţii de votare. 'Republica Moldova admite dubla cetăţenie, fără să fie precizat în cadrul căror sisteme electorale poate vota un cetăţean al Republicii Moldova', subliniază Şelin. Mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au o a doua cetăţenie - cea română, precizează politicianul, iar atunci când a obţinut-o fiecare a jurat credinţă României, fapt care presupune şi participarea la alegerile din România. 'La vremea sa, Băsescu a venit în Republica Moldova pentru a le mulţumi cetăţenilor români pentru cele 9.000 de voturi care i-au permis să câştige alegerile', adaugă Şelin.
Faptul că în spatele acţiunilor Ministerului de Externe al Rusiei, care a decis să deschidă secţii de votare într-o regiune pe care Chişinăul nu o controlează şi încă fără acordul autorităţilor moldovene, predomină raţiuni electorale nu este pus la îndoială de directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie. Analistul consideră 'incorecte' acţiunile diplomaţilor ruşi. 'Moscova recunoaşte oficial integritatea teritorială a Republicii Moldova şi de aceea trebuia să se pună de acord (cu Chişinăul) în legătură cu intenţia de a deschide în Transnistria secţii de votare. Însă nu au existat niciun fel de încercări în acest sens: Chişinăul a fost pus în faţa faptului împlinit', a declarat Barbăroşie pentru Nezavisimaia Gazeta.
Chiar dacă nu este deloc clar în ce mod voturile celor 130.000 de cetăţeni ruşi care locuiesc în Transnistria vor putea influenţa rezultatele alegerilor din Rusia, este clar cui îi vor fi date acestea - lui Putin, este convins Barbăroşie. 'Cu toate că exemplul lui Băsescu, care a pierdut alegerile la el acasă, însă a câştigat datorită românilor de peste hotare este unul binecunoscut', subliniază analistul.