Tehnica fraudării alegerilor, predată observatorilor la prezidenţialele din Rusia
'Nota bene, cetăţeanule observator la alegerile din Rusia: falsificarea rezultatelor se produce, de cele mai multe ori, după închiderea urnelor, responsabil cu fraudele este, de obicei, vicepreşedintele secţiei de votare, cu încuviinţarea tacită a şefului său - nu-i scăpaţi din vedere', îi avertizează un trainer pe tinerii care îşi doresc să monitorizeze scrutinul de duminică, al căror favorit net este Vladimir Putin.
Tehnica fraudării unui scrutin este predată de specialistul asociaţiei Cetăţeanul observator, Saşa Mezutov, nu pentru a fi aplicată, ci spre a fi combătută. Dar pentru acest nobil scop, viitorii observatori trebuie să înveţe să distingă ticăloşia. Peste 7.500 s-au oferit voluntar să monitorizeze desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la cele 10.000 de secţii de votare din Moscova. În fiecare seară, de la 19,00 la 23,00, se constituie grupe care sunt instruite de specialiştii asociaţiei.
'Scrieţi cu litere de aur în inimile voastre: în câmpul vizual al observatorului trebuie să se afle masa la care alegătorilor li se predau buletinele, cabinele, urnele..., nu plecaţi, nu vă supuneţi unor ordine neprevăzute de lege', sunt atenţionaţi voluntarii, majoritatea tineri cu vârsta între 20 şi 30 de ani, simpatizanţi ai opoziţiei.
Ei sunt preveniţi că vor fi un factor de stres pentru unii membri ai secţiilor de votare, care vor încerca să le găsească tot soiul de ocupaţii, îi vor împiedica să filmeze încălcările. 'Este important să ştii legea, dar pregătirea psihologică este şi mai importantă. Nu vă lăsaţi intimidaţi, aveţi voie să filmaţi, să faceţi poze. Fiţi totuşi politicoşi. Interesul vostru este să rezistaţi până la numărarea voturilor, şi nu să fiţi eliminaţi din secţii la câteva ore de la începerea scrutinului', le explică Saşa.
Chiar dacă la unele secţii, fraudarea se petrece în plin proces electoral, urnele se ticsesc cu buletine de vot gata bifate în favoarea unui candidat, această metodă este mai dificilă. Cele mai insolente falsificări au loc după închiderea secţiilor şi după numărarea voturilor, de aceea observatorii trebuie să ceară neapărat copia protocolului corect completat, pentru a o confrunta ulterior cu rezultatele afişate de Comisia Electorală Centrală, spune trainerul.
El este convins că doar la 20% dintre secţii rezultatele reflectă opţiunile reale ale alegătorilor şi îi îndeamnă pe voluntari să lucreze atent, în echipă cu observatorii trimişi de candidaţi. Explicaţia - comisia trebuie să simtă o presiune colectivă. De unul singur nu ai nicio putere asupra 'forţelor răului'.
'Când vreţi să aflaţi cifre, fiţi insistenţi, pentru că membrii comisiei sunt mereu ocupaţi sau simulează asta. Când aveţi nevoie de foi pentru a scrie plângeri, li se termină hârtia... Încercaţi să fiţi independenţi de ei şi să aveţi toate ale voastre', îi sfătuieşte trainerul.
Viitorii observatori, la rândul lor, au percepţii diferită asupra misiunii lor. Mulţi sunt interesaţi să împiedice falsificarea alegerilor. Dar sunt suficienţi şi cei care şi-au fixat drept obiectiv să arate că scrutinul a fost fraudat şi să justifice acţiunile de protest de după scrutin, pe care opoziţia le-a anunţat deja.
'Sunt slabe şanse ca acele camere web instalate în secţiile de votare la iniţiativa lui Putin să funcţioneze. Lucrez programator la o companie care se ocupă de softul sistemului. Interfaţa încă nu a fost elaborată. (...) În cătunele din Siberia sigur nu va putea monitoriza nimeni', a declarat pentru Agerpres o sursă sub protecţia anonimatului.
Întrebată ce a determinat-o să devină observator voluntar, răspunde că la secţia la care este arondată - în apropiere de aeroportul Vnukovo, la periferia Moscovei - acest rol îl joacă, de obicei, o singură bătrânică din partea comuniştilor. Din vorbă în vorbă, programatorul recunoaşte că împărtăşeşte ideile bloggerului Aleksei Navalnîi, carismaticul opozant rus, acerb critic al lui Putin. 'Nu suntem prieteni apropiaţi, dar i-am oferit de câteva ori asistenţă tehnică', spune acesta.
'Alegerile corecte fac parte din regulile unei democraţii. Mi se pare că rezultatul este hotărât dinainte, dar sper să avem parte de un scrutin onest', afirmă Olga Alexeevna, 23 de ani, absolventă la drept.