Marele violoncelist Radu Aldulescu a incetat din viata

Epoch Times România
22.03.2006

Marele violoncelist Radu Aldulescu a incetat din viata la data de 19 martie, in Franta, la Nisa, a anuntat Filarmonica "George Enescu".

Radu Aldulescu s-a nascut la 17 septembrie 1922 in comuna Piteasca, judetul Ilfov, intr-o familie de muzicieni. S-a remarcat ca un important violoncelist roman si un apreciat pedagog.

Pasiunea pentru muzica a mostenit-o de la strabunicul sau, cunoscutul violoncelist Dumitru Dinicu, precum si de la bunicul dinspre mama, compozitorul si flautistul Petre Elenescu.

A inceput studiile muzicale la varsta de 6 ani, si le-a terminat la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, iar la 18 ani era deja violoncelist in orchestra Operei Romane din Bucuresti. Debuteaza ca solist in 1943 si se dedica in mod special muzicii de camera, alcatuind un trio impreuna cu pianistul Valentin Gheorghiu si violonistul Stefan Gheorghiu.

S-a impus si ca solist al concertelor pentru violoncel si orchestra de Joseph Haydn, Luigi Boccherini, Antonin Dvorák. Aldulescu desfasoara o intensa activitate de concerte cu marele pianist si dirijor de orchestra Carlo Zecchi si creeaza renumitul trio din Roma ("Trio d'Archi di Roma") impreuna cu violonistii Salvatore Acardo si Luigi Alberto Bianchi.

In urma stralucitelor recitaluri si concerte in diferite orase de pe mai multe continente, Radu Aldulescu este invitat ca profesor de catre prestigioase academii si conservatoare de muzica, printre care: "Academia Menuhin" din Gestaad (Elvetia), Conservatorul European din Paris, Academia de Muzica din Basel, Conservatorul de Muzica din Pescara (Italia), precum si la diferite cursuri de perfectionare in timpul verii, ca de exemplu Santiago de Compostella si Costa Brava (Spania) si Riva del Grada (Italia).

In 1985 pune baza cursurilor interpretative de pe Costa Brava si devine director al festivalurilor muzicale organizate in aceasta regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor