Marele Reset e aici: 99 ţări au decimat libertăţile civile impunând restricţii
alte articole
Un grup internaţional pentru monitorizarea situaţiei drepturilor omului a avertizat că majoritatea naţiunilor de pe glob au implementat restricţii legate de COVID, care au erodat în mod grav libertăţile cetăţenilor lor.
Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA), cu sediul în Suedia, raportează că 61% dintre ţările vizate au folosit restricţii „îngrijorătoare din perspectiva democraţiei şi a drepturilor omului”.
„Aceste [restricţii] au încălcat standardele democratice deoarece erau fie disproporţionate, sau ilegale, sau nedeterminate sau inutile în raport cu ameninţarea la adresa sănătăţii”, a declarat grupul în raportul său.
"Până în octombrie 2020, 99 din 162 de ţări au implementat măsuri referitoare la epidemia de COVID, măsuri care generează preocupări din perspectiva #Democraţiei şi #Drepturilor Omului", a postat organizaţia pe Twitter.
Potrivit grupului, chiar mai îngrijorător ar fi faptul că aproape jumătate dintre ţările democratice au implementat măsuri care încalcă drepturile fundamentale ale omului. „Aproape jumătate din #democraţiile din întreaga lume au implementat măsuri - pentru a reduce #pandemia #COVID19 - care încalcă standardele democratice fundamentale şi #DrepturileOmului".
Grupul a avertizat că cel mai expus drept, din cauza restricţiilor, este libertatea de exprimare „Aspectele # democraţiei care au generat cele mai multe preocupări legate de evoluţiile din timpul #pandemiei sunt libertatea de exprimare, integritatea mediatică şi integritatea şi securitatea personale", afirmă IDEA pe Twitter.
Organizaţia a menţionat, de asemenea, că jumătate dintre ţări au folosit pandemia de virus Wuhan pentru a implementa restricţii în numele prevenirii „dezinformării”.
Grupul a mai avertizat că aproape 60% dintre ţările vizate au implementat stări de urgenţă, care restricţionează sever libertatea de mişcare, iar multe dintre ele sunt aplicate şi acum.
IDEA nu este singura entitate care avertizează cu privire la decimarea libertăţilor.
Comisarul ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a avertizat că „au existat şi cazuri profund îngrijorătoare în care guvernele par să folosească [pandemia de, n.r.] Covid-19 ca acoperire pentru încălcările drepturilor omului”.
Grupul Reporters Without Borders a publicat, de asemenea, un raport care menţionează că pandemia a „contribuit vizibil la blocarea ştirilor şi informaţiilor”, subliniind că deja există cazuri de reporteri arestaţi sau reţinuţi.
Grupul american Freedom House a avertizat că „starea democraţiei şi a drepturilor omului s-a înrăutăţit în 80 de ţări” de la apariţia pandemiei de virus Wuhan.