Marea sciziune: Tillerson înlăturat? Trump “s-a săturat” de secretarul de stat american, susţine Axios
alte articole
După ce Coreea de Nord a lansat în dimineaţa zilei de 26 august (ora locală) trei rachete balistice în Marea Japoniei (cunoscută şi sub numele de Marea de Est), unii observatori politici s-au uitat nerăbdători către răspunsul preşedintelui american Donald Trump, în special după ce acesta a reuşit să fie blocat de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un: pe de o parte, să nu facă nimic şi să fie ridiculizat nu doar de presa nord-coreeană, ci şi de restul lumii dezvoltate; sau, pe de altă parte, să lanseze o campanie militară, de mică sau mare amploare, riscând un răspuns nord-coreean împotriva Coreei de Sud şi moartea a milioane de aliaţi ai SUA.
În cele din urmă, SUA pare să fi ales prima variantă iar, duminică, secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat că lansarea celor trei rachete de către Phenian a fost un act provocator, dar SUA va continua să urmărească o soluţionare paşnică a conflictului. Tonul împăciuitor a fost adoptat la doar câteva zile după ce Tillerson a creditat Nordul, care a manifestat o oarecare cumpătare prin faptul că nu a mai efectuat nicio încercare de la testarea în luna iulie a două rachete balistice intercontinentale. De asemenea, Tillerson şi-a exprimat speranţa că relaxarea tensiunilor ar putea duce la un dialog.
“Privim [testarea celor trei rachete] ca un act provocator împotriva SUA şi a aliaţilor noştri. Vom continua campania de a pune presiune în mod paşnic, lucrând cu aliaţii, cu China, pentru a vedea dacă putem aduce regimul din Phenian la masa negocierilor”, a afirmat înaltul diplomat american.
După cum a raportat New York Times, Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete în largul coastei sale estice, acestea fiind capabile să lovească bazele militare americane situate în interiorul Coreei de Sud, au afirmat unii oficiali din Seul.
Deşi tensiunile din Peninsula Coreeană s-au aflat cu siguranţă pe agenda lui Tillerson, mass media s-a concentrat pe aparenta distanţare a secretarului de stat american de remarcile făcute de Trump după protestele violente din Virginia, susţinând că preşedintele “vorbeşte în numele său”. Iar săptămâna trecută, într-un interviu cu Financial Times, Gary Cohn, consilierul şef pentru economie al preşedintelui Trump şi director al Consiliului Economic Naţional, a declarat că administraţia SUA “poate şi trebuie să facă mai bine” în privinţa condamnării grupurilor care promovează ura şi incită la ură.
Aşadar, într-un răspuns la aceste declaraţii, Axios a precizat că Tillerson pare să fie următorul politician cu greutate din administraţia SUA care ar putea fi în curând concediat de Trump. Website-ul Axios a precizat că “există o problemă cu Rex Tillerson care prinde amploare şi care devine tot mai semnificativă pe zi ce trece”, citând oficiali din interiorul şi exteriorul Casei Albe.
Preşedintele Trump pare să fi devenit tot mai frustrat în legătură cu secretarul său de stat. La un moment dat, recent, după ce Trump s-a întors de la o întâlnire privind războiul din Afganistan, o sursă si-a amintit că preşedintele american a declarat: “Rex, pur şi simplu nu înţelege, în gândirea sa el este complet ca establishmentul”.
Oare este Tillerson următorul oficial al administraţiei SUA care va fi concediat de Trump? Din păcate, concedierile la Casa Albă au fost atât de rapide şi “violente” în ultimele câteva săptămâni, încât website-ul specializat în predicţii politice PredictIt.com nu a avut timp să urmărească şansele de supravieţuire iminentă a lui Tillerson, sau de concediere a sa.