Marea Britanie urmăreşte să poarte mai multe discuţii cu Ecuadorul în legătură cu Assange
alte articole
Ministerul britanic de Externe a solicitat luni Ecuadorului să reia discuţiile pentru a găsi o soluţie diplomatică în ceea ce priveşte cazul fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.
Secretarul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a declarat pentru Parlamentul britanic că ar putea găsi o soluţie diplomatică în legătură cu Assange, care a stat ascuns în ambasada ecuadoriană din Londra, în ultimele două luni.
"Noi credem că cele două ţări ar trebui să poată găsi o soluţie diplomatică", a spus el, potrivit unei transcrieri.
"Am invitat guvernul din Ecuador să reia, cât mai devreme posibil, discuţiile pe care le-am purtat în această privinţă până în prezent", a adăugat el.
Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat că Assange poate cere azil în ţara sa, dar Marea Britanie insistă că Ecuadorul nu are niciun motiv pentru blocarea extrădării legale a lui Assange în Suedia.
Suedia vrea să-l interogheze pe Assange în legătură cu presupuse infracţiuni sexuale, pe care acesta le-a catalogat ca fiind acuzaţii inventate. Assange a susţinut că dacă va merge în Suedia, ar putea fi extrădat în Statele Unite ale Americii, care nu a făcut până în prezent nicio cerere de extrădare.
WikiLeaks a publicat sute de mii de cabluri diplomatice confidenţiale de la ambasadele americane şi documente militare secrete despre războaiele din Afganistan şi Irak, Departamentul American de Stat susţinând că acest fapt a riscat vieţi, a compromis interesele naţionale de securitate şi a lezat relaţiile diplomatice.
Hague a afirmat că orice sugestie conform căreia Suedia ar periclita drepturile omului lui Assange "este complet nefondată" şi a subliniat că "argumentele în acest sens au fost complet respinse de instanţele din Regatul Unit".
Preşedintele Correa a sugerat că Assange ar putea fi executat în cazul în care va fi trimis, în cele din urmă, în Statele Unite ale Americii, dar Hague a respins această afirmaţie, spunând că Marea Britanie şi Suedia "implementează ferm şi aderă la cele mai înalte standarde de protecţie a drepturilor omului". Ecuadorul a afirmat că Regatul Unit voia să-i ia cu asalt ambasada, după ce Ministerul de Externe britanic a sugerat că este posibil să se folosească de legislaţia în vigoare pentru a face acest lucru.