Ecuadorul dă asigurări că nu îl va ajuta niciodată pe Assange să fugă

Ecuador nu va căuta formule pentru a-l ajuta să fugă pe Julian Assange, care s-a refugiat în ambasada sa din Londra, au explicat surse ale guvernului ecuadorian.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, vorbind de la balconul ambasadei Ecuadorului, 19 august Londra (Rosie Hallam / Getty Images)
Epoch Times România
24.08.2012

Ecuador nu va căuta formule pentru a-l ajuta să fugă pe Julian Assange, care s-a refugiat în ambasada sa din Londra, au explicat surse ale guvernului ecuadorian. 'Nu vom împiedica niciodată extrădarea lui Assange ajutându-l să fugă într-o valiză diplomat sau oferindu-i un paşaport special', au spus sursele, citate vineri de Las Provincias.

Mass-media din întreaga lume au speculat cu privire la modul în care fondatorul WikiLeaks ar putea abandona, fără să fie arestat, misiunea diplomatică în care s-a refugiat şi unde primeşte multe scrisori de la persoane care se oferă să-l scoată pe celebrul 'hacker' din clădire, oferindu-se, de exemplu ca dublură.

Totuşi Ecuadorul a insistat în postura sa de negociere cu Marea Britanie şi Suedia pentru a obţine garanţiile necesare extrădării sau pentru a obţine o graţiere care să-i permită să plece legal din ţară. Assange, de 41 de ani, s-a refugiat în sediul diplomatic la 19 iunie când a cerut protecţie preşedintelui Rafael Correa, care i-a acordat drept de azil la 15 august.

Hackerul, acuzat în Stockholm de două femei de agresiuni sexuale pe care el le-a negat întotdeauna, încearcă să evite predarea sa ţării nordice, autorizată de justiţia britanică. Marea Britanie îşi menţine poziţia sa invariabilă şi asigură că datoria sa este de a-l preda pe Assange care prin portalul său WikiLeaks a publicat mii de documente oficiale mai ales din SUA.

Surse ale Ambasadei ecuadoriene au declarat că primul pas pe care trebuie să-l facă Londra este să-şi retragă ameninţările. Quito consideră că a primit o ameninţare explicită a Londrei când autorităţile au avertizat printr-o scrisoare că există o lege locală care îi permite să pătrundă în sediul diplomatic pentru a-l aresta pe Assange. În acest sens, surse ecuadoriene au indicat că dacă se va acţiona în acest sens vor denunţa situaţia la tribunale locale sau internaţionale.

Potrivit acestor surse, de când Ecuadorul i-a acordat azil lui Assange, nu a mai existat nicio comunicare diplomatică între cele două ţări. Aceleaşi surse au explicat că guvernul preşedintelui Correa nu pune la îndoială reclamaţia de extrădare a lui Assange şi nici sistemul judiciar suedez. 'Ceea ce pretinde Ecuadorul prin acest azil este să evite extrădarea fondatorului WikiLeaks, nu în Suedia, ci în SUA unde Assange ar putea fi condamnat la moarte sau încarcerat pe viaţă', au spus sursele.

Quito, care recunoaşte că situaţia s-ar putea prelungi 'o perioadă lungă de timp', consideră că o soluţie la această problemă ar putea fi ca Suedia să garanteze că Assange nu va fi extrădat în SUA, sau ca reprezentanţi ai justiţiei suedeze să vină la Londra pentru a-l interoga pe fondatorul WikiLeaks.

În ce priveşte relaţiile cu guvernul suedez, aceleaşi surse ale Ambasadei Ecuadorului din Londra au asigurat că ţara scandinavă interpretează cazul ca o problemă bilaterală între Marea Britanie şi Ecuador, prin urmare au decis să se menţină la margine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor