Marea Britanie: Un think-tank le recomandă autorităţilor cum să se pregătească pentru un aflux de români şi bulgari
alte articole
Guvernul ar trebui să ia măsuri practice pentru a ajuta serviciile publice să facă faţă sosirii imigranţilor români şi bulgari, alocând mai multe fonduri pentru locuinţe, şcoli şi forţele de poliţie, susţine Institutul de cercetare în domeniul politicilor publice (IPPR), citat de BBC News.
Pe parcursul ultimei luni, aminteşte BBC, guvernul de la Londra a înăsprit reglementările privind accesul imigranţilor din UE la ajutoare sociale, pe fondul temerilor despre un posibil aflux de români şi bulgari în Marea Britanie.
IPPR avertizează însă că aceste planuri au fost elaborate într-o 'atmosferă de panică şi de alimentare a temerilor' şi că sunt în mare parte 'simbolice'.
În schimb, institutul susţine că este nevoie de ajutor practic pentru a face faţă solicitărilor, din ce în ce mai mari, la care sunt supuse sectorul închirierilor de locuinţelor deţinute de particulari şi poliţia, care s-ar putea confrunta cu mai multe incidente provocate de comportamentul antisocial al persoanelor neobişnuite cu legile britanice. Institutul solicită, de asemenea, mai mulţi translatori în şcoli şi în centrele medicale.
De asemenea, institutul afirmă că ar trebui să existe bani 'alocaţi special' pentru aceste măsuri din taxele de viză şi din Fondul Social European.
Pe de altă parte, raportul IPPR critică desfiinţarea, în 2010, a Fondului pentru impactul imigraţiei, care a ajutat autorităţile locale să facă faţă presiunilor neaşteptate la care au fost supuse serviciile publice, şi recomandă înfiinţarea unui nou fond şi a unei subcomisii guvernamentale care să sprijine consiliile locale.
Raportul, subliniază BBC, vine după ce ministrul pentru afaceri, Vince Cable, a declarat la BBC că nu va avea loc o limitare la 75.000 a numărului de imigranţi din UE.