R.Moldova: Un an de la accidentul de vânătoare care a provocat o amplă criză politică (presa)

La un an de la 'Vânătoarea domnească', care a dus şi la o amplă criză politică, nimeni nu a fost încă pedepsit, scrie luni Adevărul.
Epoch Times România
23.12.2013

La un an de la 'Vânătoarea domnească', care a dus şi la o amplă criză politică, nimeni nu a fost încă pedepsit, scrie luni Adevărul.

Ţinând cont de rezonanţa cazului, incidentul ar fi trebuit elucidat în cel mult două luni. În Republica Moldova, însă, sistemul de drept este departe de standardele democratice: procesele nu sunt publice şi durează mult, sistemul e închis, jurnaliştii nu prea au acces. 'Nimeni nu ştie când va ieşi adevărul la suprafaţă. Ar putea fi un dosar eşuat? În Republica Moldova, cu uşurinţă', conchide ziarul.

În Adevărul, politicianul şi istoricul Valeriu Pasat revine la problema limbii române în R. Moldova. Potrivit autorului, 'problema limbii este la noi excesiv de politizată, fiind abordată mai ales în campaniile electorale sau în perioade de criză socială şi economică. De multe ori, problema limbii române este pusă anume pentru a provoca tensiuni în societate, căci unii fac din aceasta un business politic sau economic. Dar pentru alţii, problema limbii române este o parte din viaţă, este o luptă, o credinţă, o jertfă', susţine acesta.

Ziarul Naţional îl citează pe analistul Vladimir Socor, care este de părere că Partidul Comuniştilor nu are nicio şansă să vină la guvernare la alegerile din noiembrie 2014, iar guvernarea actuală ar trebui să nu dea semne de nervozitate în acest sens, ci să-şi canalizeze energia în rezolvarea altor probleme. Potrivit analistului, o altă problemă de care trebuie să se ocupe guvernarea ţine de investiţiile care trebuie aduse în R. Moldova.'Investitorii ruşi ar putea să le ia faţa celor europeni şi o să ne pomenim că avem mai multe investiţii ruseşti decât din Vest. Este un lucru extrem de periculos', a spus Vlad Socor.

Timpul publică un reportaj despre moldovenii care muncesc la Moscova şi revin acasă de sărbători. Aceştia se confruntă cu mari probleme din partea autorităţilor ruse, dar oricum nu intenţionează să rămână în Republica Moldova, menţionează ziarul. La Gara Feroviară din capitală, zilnic sosesc câteva trenuri din Rusia, toate pline până la refuz. Reprezentanţii gării spun că, de sărbători, aici va fi şi mai aglomerat. Din această cauză, după 20 decembrie, preţul unui bilet se va mări cu peste 100 de lei (aproape zece dolari). Fericiţi că au ajuns acasă, unii spun că n-au avut probleme acolo, alţii însă afirmă că după ultimele neînţelegeri dintre Moldova şi Rusia simt presiuni şi sunt verificaţi la fiecare pas.

Potrivit presei ruse, aproape 200.000 de moldoveni au fost incluşi în lista neagră a Serviciului migraţional din Rusia. Aceştia riscă să fie expulzaţi pentru că ar fi încălcat regimul de şedere. În acest context, Galina, o femeie care a revenit de la Moscova, spune că îi este frică să nu se ajungă la momentul când ruşii vor interzice moldovenilor să mai intre în Rusia. 'Dacă se va întâmpla acest lucru nu ştiu ce mă fac. Aici nu am unde lucra, am trei copii care trebuie întreţinuţi. Chiar dacă acolo se poartă cu noi ca cu nişte slugi, oricum o să mă duc... de nevoie', subliniază tristă femeia, citată de Timpul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor