Arabia Saudită şi Qatar vor rambursa datoriile Siriei către Banca Mondială

Plata împrumuturilor restante ale Siriei ar putea ajuta ţara să recâştige sprijinul şi finanţarea Băncii Mondiale, care sunt blocate de mai bine de 14 ani, potrivit Euronews.
Duminică, Arabia Saudită şi Qatar au anunţat că vor plăti datoria restantă a Siriei către Banca Mondială, o măsură care ar putea determina instituţia internaţională să reia sprijinul acordat ţării devastate de război.
Într-o declaraţie comună, Ministerele de Finanţe din Arabia Saudită şi Qatar au afirmat că decizia de a achita datoria Siriei de aproape 15 milioane de dolari către Banca Mondială a fost luată în cadrul reuniunilor din această lună de la Washington ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Ministerul de Externe al Siriei a mulţumit celor două ţări bogate în petrol şi gaze pentru achitarea datoriei, afirmând că aceasta deschide calea pentru activarea cooperării în vederea redresării şi reconstrucţiei după un conflict de 14 ani care a ucis jumătate de milion de oameni şi a provocat distrugeri pe scară largă în ţară.
De la căderea guvernului lui Bashar Assad la începutul lunii decembrie, când grupuri insurgente conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham au luat cu asalt sediul puterii sale din Damasc, Arabia Saudită şi Qatar au fost principalii susţinători ai noii conduceri a ţării.
În 2017, Organizaţia Naţiunilor Unite a estimat că reconstrucţia Siriei va costa cel puţin 250 de miliarde de dolari. Unii experţi spun acum că această sumă ar putea ajunge la cel puţin 400 de miliarde de dolari.
Sprijinul Arabiei Saudite şi al Qatarului ar putea ajuta Siria să beneficieze din nou de sprijinul Băncii Mondiale.
Declaraţia comună a Arabiei Saudite şi Qatarului afirmă că plata împrumuturilor Siriei va facilita reluarea sprijinului şi a activităţilor Băncii Mondiale în Siria, care au fost blocate de peste 14 ani. Plata împrumuturilor va permite Siriei să beneficieze în viitorul apropiat de alocări din partea Băncii Mondiale pentru „sectoare vitale”, se menţionează în declaraţie, fără a se preciza care sunt aceste sectoare şi când anume ţara ar putea începe să beneficieze de aceste alocări.
Infrastructura Siriei a suferit distrugeri pe scară largă în timpul conflictului care a izbucnit în martie 2011. Luna trecută, Qatarul a început să furnizeze Siriei gaze naturale prin Iordania pentru a atenua întreruperile de curent electric de lungă durată, care sunt frecvente în mare parte a ţării.
Un obstacol major pentru proiectele de dezvoltare din Siria îl reprezintă sancţiunile occidentale impuse ţării în urmă cu mai bine de un deceniu, care vizează în principal guvernul şi oficialii lui Assad.
Washingtonul a relaxat o parte din restricţii, în timp ce Uniunea Europeană a început să reducă unele sancţiuni în domeniul energiei şi transporturilor şi unele restricţiile bancare împotriva Siriei, suspendând măsurile care vizează petrolul, gazul şi electricitatea, precum şi transporturile, inclusiv sectorul aviaţiei.