Seminarul din Regatul Unit destinat Ministerului Chinez al Securităţii Publice a fost anulat


Forţe chineze paramilitare de poliţie sunt aduse cu camioanele în timpul unei desfăşurări de forţă în Urumqi în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013.
Forţe chineze paramilitare de poliţie sunt aduse cu camioanele în timpul unei desfăşurări de forţă în Urumqi în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

La Universitatea Cambridge, a fost anulat un seminar destinat oficialilor din cadrul înfiorătorului Birou al Securităţii Publice Chineze, unde oratorilor le fusese interzis să ridice problema drepturilor omului.

Organizatorul seminarului i-a spus profesorului Anthony Glees, director al Centrului pentru Studii de Securitate şi Spionaj din cadrul Universităţii Buckingham, să nu menţioneze chestiunea tibetană sau spionajul cibernetic în discursul său, pentru a nu „stânjeni” delegaţii.

Glees a afirmat că seminarul a fost anulat deoarece poziţia organizatorului „nu a putut fi susţinută etic”.

Cei 24 de oficiali din partea Ministerului Securităţii Publice urmau să se întrunească la Trinity Hall, în incinta Universităţii Cambridge între 12 şi 14 august, pentru o conferinţă despre tehnologii de spionaj folosite în Regatul Unit, organizator fiind Centrul de Etică în Afaceri şi în Sectorul Public (CBPSE), un institut cu sediul la Cambridge, dar neafiliat universităţii Cambridge.

Ca replică la un e-mail publicat pe site-ul Tibettruth.com, o reţea online non-profit, CBPSE a scris că nu a putut găzdui delegaţii şi că „ofiţerilor chinezi de poliţie aflaţi în delegaţie li s-au acordat vize pentru Regatul Unit în scopul de a studia felul în care poliţia britanică tratează chestiunea respectării drepturilor cetăţeneşti.”

Centrul a mai scris şi că delegaţia chineză va avea în program participarea la şedinţe cu alte organizaţii din Regatul Unit, în cea de-a 20-a zi a actualei vizite.

Directorul CBSPE şi organizatorul seminarului, dr. Rosamund Thomas a comunicat printr-o scrisoare publicată în ziarul The Sunday Times că anunţă anularea seminarului din cauza unui articol emis de către această publicaţie la sfârşitul lunii iulie.

În articolul „Marea Britanie găzduieşte agenţi secreţi din China”, persoane din mediul academic şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de deschidere în cazul propusei întruniri de la Cambridge, destinată delegaţilor chinezi.

Preşedintele comitetului pentru spionaj şi securitate, Sir Malcolm Rifkind a comunicat pentru The Sunday Times că „există o diferenţă fundamentală între agenţiile şi problemele de spionaj dintr-un stat totalitar şi cele dintr-un stat democratic. Iar aceste probleme ar trebui scoase la lumină.”

„Aşadar, sunt, în mod cert, dezamăgit că acest grup academic nu se simte capabil să permită ridicarea chestiunilor de drepturile omului, deoarece ele sunt probleme centrale în ceea ce priveşte rolul spionajului şi securităţii în China.”

Dr. Thomas, cu toate acestea, a scris că centrul priveşte drepturile omului dintr-o perspectivă legală, şi că sugestiile lui Glees i se par „prea politice”.

Însă, majoritatea cetăţenilor care trăiesc în China de astăzi ar dori să discute pe tema abuzurilor drepturilor omului la un astfel de seminar, conform spuselor lui Annie Yang.

Yang, practicantă a disciplinei spirituale Falun Gong, a suferit personal abuzuarea gravă a drepturilor sale. În 1999, Jiang Zemin, pe atunci liderul Partidului Comunist Chinez, s-a temut de popularitatea de care se bucura Falun Gong, lansând o campanie de eradicare a practicii.

există o diferenţă fundamentală între agenţiile şi problemele de spionaj dintr-un stat totalitar şi cele dintr-un stat democratic. Iar aceste probleme ar trebui scoase la lumină.” „Aşadar, sunt, în mod cert, dezamăgit că acest grup academic nu se simte capabil să permită ridicarea chestiunilor de drepturile omului, deoarece ele sunt probleme centrale în ceea ce priveşte rolul spionajului şi securităţii în China."

În martie 2005, opt ofiţeri chinezi de poliţie au năvălit în casa ei, luând-o cu forţa, sub privirea fiului său. Yang a fost condamnată la 2 ani de muncă silnică în lagăr, în lipsa oricărui proces în justiţie. Acolo, Annie Yang a fost supusă torturii şi abuzurilor destinate să o forţeze să renunţe la convingerile sale.

Acum, cetăţean rezident al Regatului Unit, Yang a perceput seminarul ca pe o bună ocazie de a ridica problema abuzurilor aduse drepturilor omului, în faţa delegaţiei chineze.

„Occidentalii ar trebui să ajute cu adevărat la îmbunătăţirea situaţiei din China. Cred că poporul chinez va fi foarte recunoscător pentru astfel de acţiuni.”

„Organizatorul probabil se teme să nu supere delegaţia” a afirmat Yang. „Oamenii adesea spun că drepturile omului sunt foarte importante, însă nu acţionează în niciun fel.”

Reacţiile faţă de latura etică a seminarului au ajuns dincolo de Regatul Unit, până la Maura Moynihan din New York, activistă pentru cauza tibetană.

Moynihan compară Ministrul Securităţii Chineze cu Gestapo-ul. După ocuparea Tibetului de către comunişti în 1949, peste un milion de tibetani au murit. Dintre aceştia, 100.000 au fost ucişi prin tortură, a afirmat Moynihan.

Într-un articol anonim publicat pe site-ul Tibettruth.com s-a afirmat: „este totalmente surprinzător cum un organism de cercetare precum CBPSE s-ar preta să îi primească până şi pe oamenii implicaţi în tortură, cenzură şi opresiune.”

Glees a declarat: „Nu este nici măcar sigur că dr. Thomas chiar a ştiut pe cine invită... Ar trebui să reflecteze dacă nu cumva se joacă cu focul.”

Potrivit The Sunday Times, în lista delegaţilor sunt incluşi şi ofiţerii Fan Ke, din cadrul Institutului de Cercetare Nr. 3, apropiat Unităţii 61398 recent identificată ca sursă de atacuri cibernetice asupra occidentului, şi Tian Zhenyu, aflat în legătură cu acţiuni de deportare, încarcerare şi ucidere a familiilor de refugiaţi nord-koreeni.

Glees a afirmat că presiunile din partea mass-mediei au jucat un rol în anularea seminarului. „O presă puternică şi liberă, care acţionează în limitele legii, dar care este liberă să spună adevărul, reprezintă o pavăză vitală împotriva abuzului de putere din partea guvernelor, persoanelor bogate sau a indivizilor dezaxaţi” a declarat Glees. Apoi, profesorul a adăugat: „Avem nevoie de valori etice foarte clare, când vine vorba de securitatea internaţională. Trebuie să luăm poziţie şi să spunem: ‘Nu’.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe