Marea Britanie solicită sprijinul UE pentru combaterea 'turismului pentru ajutoare sociale'
alte articole
Marea Britanie şi-a asigurat sprijinul Germaniei, Olandei şi Austriei pentru a face presiuni asupra Bruxellesului, în vederea obţinerii permisiunii ca statele UE să limiteze accesul la sistemele lor de asistenţă socială de bază pentru cetăţenii străini, relatează Financial Times.
Cele patru ţări au convenit joi să trimită o scrisoare comună Comisiei Europene, braţul executiv al UE, în care cer acesteia să abordeze preocupările lor comune legate de potenţialele abuzuri asupra sistemelor lor de asistenţă socială din partea cetăţenilor din alte state UE.
Decizia Germaniei de a sprijini Marea Britanie, care a condus această campanie de mai multe luni, indică faptul că eforturile depuse de Londra pentru a limita libera circulaţie a cetăţenilor blocului comunitar - unul dintre drepturile fundamentale în UE - au luat avânt, scrie FT.
Oficialii britanici de la Bruxelles susţin că Londra este hotărâtă să pună capăt unui fenomen cunoscut sub numele de 'turism pentru ajutoare sociale', în cadrul căruia cetăţenii din statele mai sărace ale UE se mută în statele mai bogate pentru a profita de sistemele lor de asistenţă socială mai generoase, inclusiv de acordarea de locuinţele sociale şi de serviciile de asistenţă medicală.
Potrivit unui diplomatic britanic, abuzurile tipice includ căsătorii false sau aplicarea pentru cursuri universitare doar pentru a accesa ajutoarele.
'Abuzul dreptului la liberă circulaţie nu este doar o problemă a Marii Britanii, ci va necesita eforturile comune ale tuturor partenerilor noştri din UE', a declarat joi ministrul britanic de interne, Theresa May, la Bruxelles.
Dezbaterea privind ce ajutoare sociale ar trebui să fie accesibile cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie s-a intensificat ca urmare a temerilor privind o creştere a numărului de imigranţi din România şi Bulgaria, atunci când restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor acestor ţări vor fi ridicate la începutul anului viitor. Parlamentarii conservatori sunt deosebit de dornici să evite o repetare a valului de imigranţi care au invadat Marea Britanie după ce opt ţări est-europene au aderat la UE în 2004. Prin urmare, miniştrii conservatori caută în mod deschis modalităţi de a face Marea Britanie mai puţin atractivă pentru potenţialii imigranţi.
Printre schimbările de politică luate în considerare se numără şi ideea de a-i împiedica pe părinţi să solicite alocaţie pentru copiii care trăiesc în străinătate, impunerea unui an de aşteptare înainte ca migranţii să aibă acces la servicii medicale care nu includ tratamentul în regim de urgenţă şi accesul prioritar la locuinţele sociale pentru cei care au 'legături locale' .
La rândul său, Hans-Peter Friedrich, ministrul de interne german, a declarat că va lua în considerare modificări ale normelor care permit cetăţenilor UE să intre şi să solicite ajutoare sociale în orice ţară din blocul comunitar. 'Este un aspect pe care trebuie să-l discutăm', a declarat Friedrich la Bruxelles, menţionând că, deşi un guvern îi poate expulza pe imigranţii care abuzează de sistemul de asistenţă socială, aceştia pot ulterior reintra legal în ţara din care tocmai au fost expulzaţi.
În sistemul federal german, municipalităţile trebuie să finanţeze asistenţa socială de bază. Potrivit acestora, dacă la sfârşitul lui 2011, în Germania trăiau 147.000 bulgari şi români, în prima jumătate a lui 2012, numărul acestora a crescut cu 88.000 - mulţi dintre aceştia abuzând de banii din cuferele municipale.
Deşi Berlinul nu a fost până în prezent dispus să ajute financiar municipalităţile, Friedrich a declarat, joi că se aşteaptă ca miniştrii de interne din UE să discute în luna iunie despre posibilitatea de a limita temporar dreptul celor care abuzează de sistemul de asistenţă dintr-o ţară de a reintra în respectivul stat. 'Ar fi o sancţiune', a explicat el. 'Eşti trimis înapoi şi, temporar, nu te poţi întoarce în Germania pentru un an, sau doi', a adăugat oficialul german.
Pe de altă parte, oficialii de la Bruxelles au declarat în repetate rânduri că se opun schimbării legislaţiei privind libera circulaţie a cetăţenilor UE şi au subliniat că există deja măsuri pentru a-i deporta pe cetăţenii străini care abuzează de sistemul de asistenţă socială al unei ţări.