Germania: UE are dreptate să nu înarmeze rebelii din Siria, riscurile fiind prea mari

Uniunea Europeană a luat decizia corectă când s-a hotărât să nu înarmeze luptătorii anti-guvernamentali din Siria, pentru că altfel ar risca să producă o "conflagraţie" regională, a declarat joi Germania, subliniind anumite diviziuni în regiune privind modul de gestionare a crizei siriene potrivit unui raport Reuters.
Epoch Times România
08.03.2013

Uniunea Europeană a luat decizia corectă când s-a hotărât să nu înarmeze luptătorii anti-guvernamentali din Siria, pentru că altfel ar risca să producă o "conflagraţie" regională, a declarat joi Germania, subliniind anumite diviziuni în regiune privind modul de gestionare a crizei siriene potrivit unui raport Reuters.

"Decizia UE de a nu ridica embargoul în totalitate a fost înţeleaptă şi corectă. Dar este necesar să dăm dovadă de mai multă flexibilitate şi să înţelegem că trebuie să sprijinim ... opoziţia într-un mod responsabil", a declarat ministrul german de Externe Guido Westerwelle într-un comunicat de presă de la Londra.

Secretarul britanic de externe William Hague a afirmat duminică că Marea Britanie nu a exclus înarmarea în viitor a rebelilor care luptă pentru a-l răsturna pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Miercuri, Hague a anunţat că Marea Britanie va trimite rebelilor vehicule blindate şi a spus că UE ar trebui să fie pregătită să adopte măsuri suplimentare în cazul în care nu se găsseşte nicio soluţie politică la conflict.

Un embargo UE împiedică furnizarea de arme către rebelii din Siria, dar sancţiunile au fost modificate în ultimele săptămâni, pentru a permite trimiterea mai multor echipamente neletale, cum ar fi armurile.

Hague a adăugat că Marea Britanie este pregătită să ia "toate măsurile interne", dacă nu se va ajunge la un acord privind modificările ulterioare ale sancţiunilor impuse de UE.

În aceeaşi zi, luptătorii rebeli au anunţat că au capturat 21 de forţe ONU de menţinere a păcii în apropiere de Golan Heights (teritoriu deţinut de Israel), în sudul Siriei. Israelul a avertizat că nu va "sta în aşteptare" dacă violenţa se va răspândi în zonele pe care le controlează.

Westerwelle a condamnat capturarea forţelor ONU de menţinere a păcii.

Embargoul UE asupra armelor se modifică o dată la trei luni, iar oficialii sirieni de opoziţie au solicitat în mod repetat eliminarea sa. Miercuri, un oficial a declarat că toate armele trimise în Siria vor fi înregistrate şi, eventual, luate înapoi.

Cu toate acestea, îndoielile cu privire la coeziunea opoziţiei siriene, capacitatea sa de a controla forţele anti-Assad pe teren şi preocupările legate de numărul în creştere al islamiştilor în rândurile lor au convins puterile occidentale să nu furnizeze ajutor militar.

Guvernul croat a negat rapoartele din mass-media din ultimele săptămâni, conform cărora au fost trimise arme croate rebelilor sirieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor