Grecia, interesată de investiţii ruseşti

O delegaţie din Grecia, condusă de reprezentantul guvernului Simos Kedikoglou, a efectuat o vizită oficială la Moscova, pentru a pregăti vizita din această primăvară în Rusia a premierului Antonis Samaras.
Premierul grec Antonis Samaras. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2013

O delegaţie din Grecia, condusă de reprezentantul guvernului Simos Kedikoglou, a efectuat o vizită oficială la Moscova, pentru a pregăti vizita din această primăvară în Rusia a premierului Antonis Samaras. După cum a declarat Kedikoglou pentru cotidianul rus Kommersant, Grecia a 'câştigat prima bătălie', păstrându-şi locul în zona euro, iar acum a sosit timpul pentru atragerea de investiţii. Pentru aceasta, Atena este gata să înlesnească obţinerea dreptului de reşedinţă pentru cetăţenii străini şi să vândă concernul gazifer DEPA şi operatorul reţelei pentru transportul gazului DESFA. Printre pretendenţii la cumpărarea acestora se numără Gazprom şi grupul rus 'Sintez'.

'Principala problemă a economiei greceşti este lipsa unor bani 'curaţi', adică nu din împrumuturi', a explicat Simos Kedikoglou pentru Kommersant. 'Majorarea acestor sume de bani se poate face pe două căi: prin dezvoltarea exportului şi atragerea de investiţii'. În acest scop, delegaţia guvernului grec a purtat săptămâna trecută negocieri la Kremlin, la Ministerul de Externe, în Duma de Stat, la Camera de Comerţ şi Industrie şi la Uniunea industriaşilor şi oamenilor de afaceri.

Grecii au relatat despre noua lege privind investiţiile, lege pe care parlamentul grec o va dezbate săptămâna aceasta. În primul rând, noua lege prevede o procedură înlesnită pentru investiţii de peste 50 de milioane de dolari. 'Îi vom lua pe investitorii străini de mână şi le vom rezolva toate problemele', a promis Kedikoglou.

O altă iniţiativă este reducerea de la 300 la 200 de mii a nivelului minim pentru investiţiile într-o proprietate imobiliară, necesară pentru obţinerea de către un străin a dreptului de rezidenţă. Asemenea programe funcţionează într-o serie de ţări din Europa: în Spania, de exemplu, dreptul la rezidenţă este acordat pentru o proprietate cu preţul de 160.000 de euro. De altfel, experţii nu se aşteaptă la un aflux în masă de cumpărători ruşi pentru proprietăţi imobiliare din Grecia şi nu doar din cauza preţului: oferirea dreptului de rezidenţă pe cinci ani nu este o momeală chiar atât de tentantă, dat fiind că partea greacă le oferă oricum ruşilor destul de uşor vize Schengen pe termen lung, precizează cotidianul moscovit.

Grecii intenţionează să atragă investiţii străine, inclusiv ruseşti, şi pe calea privatizării. Astfel, au fost scoase la licitaţie concernul gazifer DEPA şi operatorul sistemului de transport al gazului DESFA. La licitaţie vor participa cinci companii, printre care Gazprom şi grupul 'Sintez'.

De altfel, privatizarea DEPA şi DESFA a devenit deja o problemă nu doar economică, ci şi una geopolitică, subliniază Kommersant. Potrivit mass-media greceşti, Departamentul de Stat a solicitat Atenei să nu vândă ruşilor aceste companii, pentru a nu se pomeni că devin ostatici ai Moscovei în probleme energetice. În opinia analistului rus Aleksandr Râtov, grecii ar putea asculta Washingtonul, iar rezultatele licitaţiei vor depinde în mare parte de relaţiile ruso-americane din momentul deciderii câştigătorului: 'dacă resetarea înăbuşită nu va căpăta perspective de dezvoltare, companiile ruse vor avea parte de o contracarare serioasă', prognozează Râtov.

Cu toate acestea, potrivit analiştilor, în domenii ale economiei mai puţin strategice grecii sunt, desigur, bucuroşi de investiţii ruseşti: Grecia trebuie să iasă din criza prelungită. Potrivit lui Râtov, problemele din economie i-au influenţat foarte tare pe greci, care s-au obişnuit să mizeze pe ajutorul statului şi au jucat în mod tradiţional un rol important în Balcani şi în estul zonei mediterane. 'Renunţarea la un anumit nivel de bunăstare şi la statutul de lider regional a devenit pentru greci un proces dureros', subliniază analistul pentru Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor