Marea Britanie investighează o posibilă implicare a Rusiei într-o serie de incendii provocate care îl vizau pe premierul Starmer

Keir Starmer (Carl Court / Getty Images)
Redacţia
25.05.2025

Oficiali britanici din domeniul securităţii investighează posibila implicare a Rusiei într-o serie de atacuri incendiare asupra proprietăţilor aparţinând prim-ministrului britanic Keir Starmer, a raportat Financial Times pe 23 mai, potrivit The Kyiv Independent.

Trei incidente separate au avut loc la începutul acestei luni, vizând casa familiei lui Starmer din Kentish Town, nordul Londrei, o maşină şi o fostă reşedinţă.

Doi cetăţeni ucraineni, Roman Lavrinovici şi Petro Pocinok, şi un cetăţean român, Stanislav Carpiuc, au fost acuzaţi de conspiraţie pentru a comite incendiere cu intenţia de a pune în pericol viaţa.

Procurorii susţin că bărbaţii au acţionat în cooperare cu alţi suspecţi necunoscuţi. Toţi trei se află în arest şi urmează să apară în faţa instanţei pe 6 iunie.

Potrivit unor oficiali de rang înalt, anchetatorii britanici examinează dacă actorii ruşi i-ar fi recrutat pe suspecţi. Se pare că autorităţile evaluează reacţiile potenţiale în cazul în care apar dovezi ale implicării Rusiei.

Poliţia antiteroristă şi procurorii britanici au declarat că motivul exact rămâne neclar.

Oficialii serviciilor de informaţii occidentale au avertizat cu privire la intensificarea operaţiunilor de sabotaj ruseşti în Europa. Atacurile incendiare au vizat anterior alte ţări din UE, ridicând suspiciuni privind un efort rusesc coordonat de destabilizare a ţărilor care sprijină Ucraina împotriva agresiunii ruse.

Recent, autorităţile germane au acuzat trei cetăţeni ucraineni de un presupus complot orchestrat de Rusia de incendiere premeditată şi atacuri cu bombă în numele autorităţilor ruse.

Polonia a acuzat, de asemenea, alţi doi cetăţeni ucraineni de implicare în presupuse atacuri incendiare despre care se crede că ar fi sprijinite de Rusia. Incidentele au avut loc în 2024 la un magazin IKEA din Vilnius şi la un centru comercial din Varşovia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor