Marea Britanie: În 1984 Thatcher era gata să trimită armata împotriva minerilor

Margaret Thatcher.
Margaret Thatcher. (Dan Kitwood / Getty Images)
Mioara Stoica
04.01.2014

Documentele care au fost desecretizate după 30 de ani dezvăluie faptul că " în 1984, Doamna de Fier s-a temut că va ceda” în timpul grevelor minerilor care au avut loc în Marea Britanie.

În 1984, Londra luase în considerare o intervenţie dramatică şi decisivă a armatei în timpul confruntării dure dintre prim-ministrul conservator de atunci Margaret Thatcher şi minerii care erau în grevă, acesta fiind cunoscut ca fiind unul dintre momentele cele mai importante în istoria recentă din Marea Britanie, relatează La Stampa.

Contrar a ceea ce a fost declarat oficial de către guvern, de fapt Thatcher a avut în vedere posibilitatea de a declara starea de urgenţă, ordonând armatei să invadeze minele de cărbune şi să obţină cărbunele necesar pentru ţara aflată în pragul unei crize energetice. Acest lucru reiese din documentele oficiale ţinute secrete timp de 30 de ani şi făcute publice acum.

Totodată, din arhive se deduce faptul că în acel an, Guvernului şi Doamnei de Fier - contrar a ceea ce a fost declarat public - le-a fost teamă că va trebui să cedeze la determinarea minerilor.

Prima dată s-a întâmplat în luna iulie, când la protestul minerilor s-au alăturat lucrătorii portuari: "Timpul nu este de partea noastră", a recunoscut ministrul Muncii de atunci, Norman Tebbit, într-o notă secretă adresată lui Thatcher.

O altă dovadă este din luna octombrie. O listă de "opţiuni în cel mai rău caz" care cuprindea "intervenţii - limită", a fost elaborată după ce devenise clară intenţia minerilor de a nu ceda cu un centimetru, ameninţând cu "închiderea totală" a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor