Marea Britanie: Dezvăluirile privind serviciile secrete îi scindează pe conservatori

Dezvăluirile succesive ale ziarului The Guardian privind serviciile secrete britanice, bazate pe documentele lui Edward Snowden, au generat o dezbatere internă în Marea Britanie şi o scindare pe această temă în Partidul Conservator aflat la guvernare.
O scindare între două tabere opuse: cea a prim-ministrului, David Cameron, care consideră că informaţiile prejudiciază serviciile secrete, şi cea a primarului Londrei şi potenţial succesor al premierului, Boris Johnson, care a luat apărarea cotidianului londonez, notează vineri ziarul El Pais.
Dezbaterea a fost generată în octombrie de Andrew Parker, şeful agenţiei de securitate şi contrainformaţii din Marea Britanie, MI5. Într-un discurs public, Parker spus că publicarea documentelor dezvăluite de Edward Snowden este dăunătoare ţării şi îi ajută pe terorişti. David Cameron a impulsionat dezbaterea, insinuând că guvernul va interveni dacă ziarul nu pune capăt dezvăluirilor de acest tip. Premierul a ameninţat chiar că va cere justiţiei să interzică publicarea anumitor informaţii. "Nu vreau să fac apel la notificări sau la alte măsuri dure. Este mult mai bine să fac apel la bunul simţ şi la responsabilitatea socială a ziarelor. În caz contrar, este greu de spus că guvernul nu va interveni", a spus Cameron, într-o ameninţare directă la publicaţia The Guardian.
Situat la polul opus, Boris Johnson a luat apărarea ziarului londonez şi a subliniat importanţa ca opinia publică să cunoască dimensiunea activităţii serviciilor secrete britanice. "Cred că publicul merită să ştie. Lumea este mai bună dacă guvernanţii sunt supuşi observaţiei şi sunt scoase la lumină fapte importante şi interesante privind spionajul public', a spus Boris Johnson.
Controversa a ajuns joi în Camera Comunelor, unde doi deputaţi conservatori au reprezentat cele două feţe opuse ale monedei, exprimând poziţiile divergente din sânul partidului. În timp ce Julian Smith a condamnat The Guardian că 'frizează trădarea' patriei, colegul său Dominic Raab a ţinut să arate că ziarul nu a dezvăluit niciun secret care să pună în pericol serviciile secrete.
Referindu-se la afirmaţiile lui Parker, potrivit căruia The Guardian le-a făcut un cadou teroriştilor, Raab a arătat că ziarul nu a explicat tehnicile spionajului britanic, ci dimensiunea lor. 'Orice grup terorist ştie că telefoanele, e-mailurile şi conexiunile la internet sunt controlate', a spus el ironic. Colegul său conservator Julian Smith nu este de aceeaşi părere. 'The Guardian, care are tot dreptul să informeze despre aceste subiecte şi care a dat dovadă de profesionalism, a pus în pericol securitatea ţării noastre şi se face vinovat de un comportament potenţial de trădător', a spus el.
Polemica intervine într-un moment nepotrivit, când guvernul a aprobat în mod unilateral controversata reglementare a funcţionării presei, respinsă vehement de toate ziarele. Deşi cu nuanţe diferite, toate ziarele, fie naţionale sau locale, de dreapta sau de stânga, consideră că această reglementare ar putea permite politicienilor să îngrădească libertatea presei. Polemica din ultimele zile arată că nu este deloc greu ca politicienii să găsească argumente pentru a impune limite presei, conchide El Pais.