Marea Britanie: Cel mai avansat sistem rusesc de artilerie antiaeriană este operat în estul Ucrainei
alte articole
Marea Britanie a publicat miercuri câteva fotografii care descriu cel mai avansat sistem rusesc de artilerie antiaeriană, ce ar fi operabil în estul Ucrainei, susţinând că acestea sunt dovezi suplimentare cu privire la implicarea militară a Rusiei în conflictul separatist ucrainean.
Ministerul britanic de externe a publicat un “infografic” – ce conţine detalii ale sistemului de rachete sol-aer SA-22 montat pe un camion şi fotografii publicate în presă – despre care o firmă de consultanţă în domeniul apărării a afirmat că arată că acest sistem a fost operat în estul Ucrainei în ultimele câteva săptămâni, susţine Moscow Times.
„Prezenţa sistemului SA-22 în estul Ucrainei este o nouă dovadă a implicării militare ruseşti în conflict”, a declarat Adam Thomson, ambasadorul britanic la NATO, când a publicat fotografiile pe Twitter.
„Cerem Rusiei se implementeze în totalitate angajamentele sale de la Minsk”, a declarat Thomson, făcând o referire la acordul pentru pace încheiat săptămâna trecută între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa şi care cere, printre altele, încetarea focului, retragerea artileriei grele de pe ambele părţi ale liniei frontului şi retragerea forţelor străine din Ucraina.
Infograficul britanic este numit „Cum să recunoşti sistemul rusesc Pantsir-S1 (sau SA-22) care nu este operat de forţele ucrainene”.
Rusia a negat acuzaţiile repetate ale Occidentului că a trimis soldaţi şi mari cantităţi de armament greu în estul Ucrainei.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că „forţele ruseşti, artileria şi unităţile de luptă aeriene, precum şi elementele de comandă şi control ale Rusiei sunt încă active în Ucraina”.
„Credem că Rusia oferă un suport foarte semnificativ separatiştilor, care nu pot merge mai departe fără ajutorul Rusiei. Aceasta este o încălcare a principiilor fundamentale ale legii internaţionale. Rusia ar trebui să respecte graniţele Ucrainei şi integritatea ei teritorială. Totuşi, Rusia a încălcat legea internaţională atunci când a anexat peninsula Crimeea şi o face şi acum prin susţinerea militanţilor”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de publicaţia rusă Kommersant.
După intrarea în vigoare a regimului de încetare a focului în 15 februarie, situaţia din estul Ucrainei s-a calmat în mare parte. Singura excepţie a reprezentat-o oraşul Debalţevo, un nod feroviar ce leagă regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk şi pe care rebelii îl consideră că fiind teritoriu intern, al lor, şi prin urmare în afara prevederilor acordului de la Minsk.
În urma luptelor crâncene din acest oraş, soldaţii ucraineni au fost nevoiţi miercuri să îl predea separatiştilor şi să se retragă din el. Este un eşec militar semnificativ, după ce trupele guvernamentale au pierdut şi aeroportul din Doneţk.
Rămâne de văzut dacă, după această înfrângere a ucrainenilor, separatiştii şi Rusia vor lua măsuri pentru implementarea serioasă a tuturor punctelor acordului de la Minsk.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.