Poroşenko, Merkel şi Putin au căzut de acord asupra paşilor necesari ca OSCE să monitorizeze situaţia din Donbas
focus
alte articole
Liderii Ucrainei, Germaniei şi Rusiei au căzut de acord în timpul unei conferinţe telefonice asupra unor paşi specifici pentru a se asigura că observatorii OSCE vor putea să monitorizeze regimul de încetare a focului din Donbas (estul Ucrainei), conform unui comunicat publicat marţi de guvernul german.
Conform comunicatului, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor pentru ca aceştia să oprească bombardamentele, susţine Kiev Post.
Echipa de observatori OSCE însărcinată cu monitorizarea respectării armistiţiului nu a putut să ajungă la Debalţevo din cauza luptelor continue. Retragerea armamentului greu, prevăzută să înceapă conform acordului Minsk II, nu dat semne de pornire în cursul nopţii de luni spre marţi.
Serviciul de presă al preşedintelui ucrainean a raportat că în timpul conversaţiei, Poroşenko i-a cerut omologului său de la Kremlin să ia orice măsură posibilă pentru a facilita o încetare a focului deplină şi necondiţionată, în special în zona oraşului Debalţevo, şi o începere a retragerii armamentului greu sub controlul observatorilor OSCE.
Oficialii ucraineni şi rebelii separatişti se acuză reciproc de a fi la originea atacurilor care împiedică retragerea tancurilor, lansatoarelor de rachetă şi artileriei grele de pe linia frontului din estul Ucrainei.
Situaţia cea mai tensionată este în oraşul Debalţevo, un nod feroviar strategic care leagă regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Câteva mii de soldaţi ucraineni sunt blocaţi în oraşul încercuit de separatişti şi niciuna dintre tabere nu vrea să renunţe la oraş – aducând aminte de luptele crâncene pentru aeroportul din Doneţk, care a ajuns în cele din urmă în mâinile separatiştilor.
Statele Unite au cerut Rusiei şi rebelilor separatişti pe care îi sprijină să înceteze "imediat" atacurile în estul Ucrainei, exprimându-şi îngrijorarea "cea mai gravă" faţă de încălcarea încetării focului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.