Marea Britanie atacă insistenţa 'fantezistă' a UE în privinţa taxei pe tranzacţii financiare (FT)

Marea Britanie a lansat un atac puternic asupra insistenţei 'fanteziste' franco-germane în privinţa unei taxe pe tranzacţiile financiare, în contextul în care sprijinul pentru această măsură pare să scadă atât în interiorul cât şi în afara zonei euro, relatează Financial Times (FT) în ediţia de marţi. FT menţionează şi România printre ţările din afara zonei euro care şi-au exprimat o opoziţie puternică faţă de propunere.
Conducatorii Europei: cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, la Summit-ul G20 de la Cannes, 2 noiembrie 2011 (David Ramos / Getty Images)
Epoch Times România
09.11.2011

Marea Britanie a lansat un atac puternic asupra insistenţei 'fanteziste' franco-germane în privinţa unei taxe pe tranzacţiile financiare, în contextul în care sprijinul pentru această măsură pare să scadă atât în interiorul cât şi în afara zonei euro, relatează Financial Times (FT) în ediţia de marţi. FT menţionează şi România printre ţările din afara zonei euro care şi-au exprimat o opoziţie puternică faţă de propunere.

O dezbatere aprinsă între miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană, difuzată în direct la televiziune, a expus divizările cu privire la propunerea Bruxellesului şi s-a soldat cu vehicularea unei date la care miniştrii din zona euro trebuie să decidă dacă să pună în aplicare taxa singură.

Disputa a intervenit în contextul în care miniştrii urmăreau să facă progrese cu privire la sistemul de garanţii de stat pentru obligaţiunile bancare şi la detaliile unui plan de recapitalizare a sistemului bancar din Europa.

Miniştrii au respins o opţiune - susţinută de Franţa şi de Comisia Europeană - pentru un sistem de garantare a obligaţiunilor bancare pan-european complet, în cadrul căruia toate statele membre împart riscul subscrierii de fonduri.

Cu toate acestea, s-a convenit că trebuie cercetate mai mult două planuri alternative pentru a debloca finanţarea pe termen mediu şi lung pentru bănci.

Primul ar implica o 'abordare coordonată comună', 'fără reciprocitate în ceea ce priveşte riscurile' - variantă preferată de Marea Britanie. A doua opţiune, elaborată de Banca Europeană de Investiţii, ar include un 'sindicat de garanţi'.

În cea mai puternică condamnarea a planurilor privind taxa pe tranzacţii, ministrul de finanţe britanic, George Osborne, şi-a avertizat omologii din UE că îşi pierd timpul cu o măsură care ar costa Europa o jumătate de milion de locuri de muncă şi care nu beneficiază de sprijinul necesar.

Catalogând propunerea Comisiei drept 'o taxă mare pe pensionari', Osborne a susţinut că economia reală va fi cea care va suporta cheltuielile, deoarece 'niciun bancher nu va plăti', şi a descris drept 'fantezistă' ideea de a ne imagina că propunerea ar primi sprijin la nivel mondial.

Intervenţia sa va înfuria Franţa şi Germania, care au susţinut cu tărie ideea ca UE să conducă eforturile pentru impunerea unei taxe care să asigure plătirea datoriilor către contribuabilii care au suportat costurile crizei financiare.

În timp ce eforturile de a adopta taxa la nivelul G-20 au stagnat, Parisul şi Berlinul fac în continuare presiuni pentru ca UE să preia iniţiativa la nivel mondial în privinţa taxei şi, în cazul în care această variantă eşuează, pentru ca zona euro să ia măsuri singură.

'E doar o scuză pentru a nu face nimic', a declarat ministrul de finanţe german Wolfgang Schäuble, adăugând că ţările din afara eurozonei ar trebui să se gândească 'foarte atent' înainte de a crea divizări în UE.

Mai multe ţări din afara zonei euro - printre care Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Republica Cehă, România şi Bulgaria - şi-au exprimat o opoziţie puternică faţă de propunere. Totodată, unele ţări din zona euro - printre care Olanda, Italia, Irlanda şi Finlanda - au formulat deschis rezerve, în special în cazul în care măsura nu va fi adoptată de toate cele 27 de state membre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor