Maratonul de la Atena, eveniment sportiv, cultural şi turistic

Maratonul de la Atena se termină pe stadionul de marmură din centrul oraşului. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.10.2010

Cu 12.000 de participanţi, de trei ori mai mult decât în 2009, al 28-a ediţie a maratonului de la Atena, ce se va desfăşura duminică, va coincide cu a 2.500-a aniversare a bătăliei din antichitate, în care democraţia ateniană i-a învins pe perşi. Maratonul intenţionează să fie în acest an un eveniment sportiv, dar şi cultural şi turistic, scrie AFP.

Organizatorii, Federaţia greacă de atletism şi guvernul, consideră că numărul record de înscrişi aduce un omagiu "originii greceşti" a acestei curse clasice, organizate în prezent de 1.500 de oraşe din lumea întreagă.

Amintind legenda soldatului Phidippides, care a alergat 42 km în anul 490 î.e.n., între Marathon şi Atena, pentru a anunţa compatrioţilor săi victoria grecilor, şi care a murit imediat, un oficial al ministerului turismului a spus ca cei mai mulţi nu cunosc originea maratonului. "Bătălia a fost un simbol al victoriei democraţiei ateniene de atunci împotriva totalitarismului", a adăugat el.

Preşedintele Federaţiei de atletism din Grecia, Vassilis Sevastis, a subliniat la rândul său că este şi un eveniment cultural şi turistic. La Atena vor avea loc diverse manifestări (expoziţii, proiecţii) de vineri până duminică, cu ocazia maratonului.

La cursa de duminică vor participa reprezentanţi din 88 de ţări, cele mai "exotice" fiind Insulele Virgine, Insulele Palau, dar şi Chile, Peru şi Nicaragua.

Organizatorii maratonului au în vedere şi rezultate pe termen lung, cum ar fi aprobarea unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, în valoare de 3,8 milioane de euro, pentru amenajarea punctului de plecare al alergătorilor şi realizarea unui monument dedicat victoriei generalului atenian Miltiade împotriva regelui Persiei, Darius I.

Maratonul de la Atena se termină pe stadionul de marmură din centrul oraşului, unde au avut loc primele Jocuri Olimpice moderne, în 1896.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor