Maramureş: Aeroportul Baia Mare, pregătit de concesionare

Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş intenţionează să concesioneze unei firme străine Aeroportul internaţional Baia Mare.
CJ Maramureş trece prin momente critice, deoarece una dintre condiţiile impuse de operatorii străini - companiile aviatice - a constat în modernizarea aeroportului şi a instalaţiilor de radiocomunicaţii pentru dirijarea traficului aerian.
Un studiu de fezabilitate întocmit în anul 2008 estima modernizarea întregului aeroport la suma de 25 milioane de euro. Din lipsă de fonduri CJ Maramureş a gândit că singura variantă posibilă ar putea consta în concesionarea aeroportului, fie preluarea costurilor de reparaţie şi dotare de către firma care ar urma să câştige lucrarea de modernizare.
Preşedintele CJ Maramureş, Mircea Man, a declarat, vineri, că există deja tratative avansate cu o companie aviatică care să preia în concesiune Aeroportul internaţional Baia Mare, însă a refuzat să spună numele companiei până la încheierea contractului.
"Ideea noastră e să acordăm în concesiune acestei companii aviatice aeroportul pentru exploatare pe rute interne şi externe", a spus Mircea Man.
Preşedintele CJ Maramureş a mai precizat că acţiunea de concesionare nu implică modernizarea, dotarea şi echiparea aeroportului cu aparatură de comunicaţii.
Pe de altă parte, directorul Aeroportului internaţional Baia Mare, comandorul Vasile Dale, a precizat că din anul 1994, când s-a construit noua aerogară, n-a mai fost executată nicio altă lucrare de întreţinere a clădirii şi a spaţiilor din interiorul aerogării.
"În mai multe zone, acoperişul aerogării este distrus şi plouă în sala de sosire/plecare a pasagerilor. Dacă nu se repară acoperişul clădirii riscăm să distrugem întreaga aerogară", este de părere directorul aeroportului.
În schimb, noul consiliu de administraţie a Aeroportului internaţional Baia Mare, care l-a păstrat totuşi în funcţie pe comandorul Vasile Dale, deşi acesta trebuia să se pensioneze de cinci ani de zile, a sesizat conducerea CJ Maramureş că la nivelul administraţiei aeroportului se manifestă un dezinteres total în ce priveşte grija bunurilor, întreţinerea acestora şi atragerea de parteneri interni şi externi pentru asemenea gen de activităţi economice.
"Dacă ar fi după conceptul conducerii pe aeroportul Baia Mare n-ar trebui să mai vină niciun avion, nici cele ale companiei TAROM", a spus un membru din consiliul de administraţie al aeroportului.
La jumătatea lunii februarie, Austrian Airlines a suspendat cele trei zboruri săptămânale pe ruta Viena-Baia Mare- Viena atât din motive economice, cât şi din lipsa de interes a CJ Maramureş de a dota aeroportul cu echipamente de comunicaţii conform standardelor internaţionale de aviaţie. Piloţii companiei austriece au atras frecvent atenţia conducerii aeroportului că aparatura radio şi sistemele de dirijare a aeronavelor la sol sunt depăşite, iar din această cauză zborurile spre Baia Mare sunt riscante.
Recent, compania aviatică TAROM a anunţat că reduce numărul zborurile spre Baia Mare, iar aeroportul din municipiul Satu Mare şi-a anunţat diponibilitatea de a prelua pasagerii din Maramureş care intenţionează să călătorească spre Bucureşti.
Singura investiţie a Aeroportului internaţional Baia Mare din acest an a fost o achiziţionarea unei maşini Audi AllRoad, în valoare de 62.000 de euro. Investiţia a fost efectuată din banii puşi la dispoziţie aeroportului de către CJ Maramureş.