Ce ar fi mai bine pentru Putin: să câştige din primul sau din al doilea tur?

Putin ar trebui să sune 'unde trebuie' şi să ordone strecurarea în mai multe urne a unor buletine de vot în favoarea opoziţiei, recomandă analistul Alexander Kliment, pe blogul său găzduit de site-ul Foreign Policy.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
24.02.2012

Putin ar trebui să sune 'unde trebuie' şi să ordone strecurarea în mai multe urne a unor buletine de vot în favoarea opoziţiei, recomandă analistul Alexander Kliment, pe blogul său găzduit de site-ul Foreign Policy. Singura intrigă a actualelor alegeri prezidenţiale din Rusia este din ce tur va câştiga Vladimir Putin: din primul sau din al doilea? În această situaţie, o victorie din turul doi, după dezbateri aprinse, va consolida legitimitatea lui Putin, este de părere autorul.

În afară de aceasta, un al doilea tur îi va permite lui Putin să facă apel la argumentul 'dacă nu voi fi ales eu, atunci se va întâmpla o catastrofă'. Într-un eventual tur doi Putin s-ar confrunta cu liderul comunist Ghennadi Ziuganov, care pledează pentru naţionalizarea economiei ruse şi renaşterea Uniunii Sovietice. Putin ar putea pur şi simplu să-i îndemne pe protestatarii din Rusia şi pe criticii din străinătate să 'aleagă răul cel mai mic'.

De asemenea, dacă se ţine cont de faptul că al treilea ca popularitate în Rusia este Vladimir Jirinovski, atunci plecarea lui Putin ar putea elibera locul pentru o maleifică uniune a comuniştilor şi ultranaţionaliştilor, atenţionează Kliment.

Cu toate acestea, analistul este convins că Vladimir Putin va câştiga totuşi alegerile din primul tur, pentru că, în caz contrar, 'grupările-cheie din rândurile elitei politice ruse vor suspecta că Putin pierde controlul'. În condiţiile în care actualul sistem din Rusia se bazează în special pe relaţii personale şi pe legături de protecţie politică, lipsa de loialitate a elitelor faţă de Putin ar constitui o problemă chiar mai serioasă decât activitatea sporită a mişcării de protest.

Însă, există şi o provocare pe termen lung: protestatarii cer modificarea sistemului electoral, pentru ca rolul candidaţilor de alternativă să le revină nu doar unor 'bufoni', iar numărul de tururi electorale să fie decis nu de Kremlin, ci de rezultatele votului, conchide Alexander Kliment.

'Atunci când Putin a ieşit pe scena stadionului 'Lujniki', participanţii amplului miting electoral începeau deja să se împrăştie. Premierul a adoptat o intonaţie emotivă, exprimându-se pe alocuri chiar 'colorat', relatează publicaţia germană Frankfurter Rundschau.

Putin a menţionat în treacăt problemele cu care se confruntă Rusia la ora actuală - 'inechitatea, nesimţirea funcţionarilor, mita' - şi descriindu-şi ceva mai amănunţit 'visele': 'Visez ca în sufletul fiecărui om să existe speranţa, speranţa la mai bine şi la fericire'. Acest discurs i-a amintit cotidianului german de retorica preşedintelui american Barack Obama.

Cu mult mai familiar au sunat declaraţiile lui Putin despre 23 februarie, Ziua Armatei, adaugă publicaţia, menţionând fraza lui Putin despre 'poporul-învingător' şi citatul acestuia din poemul lui Lermontov 'Borodino'.

Putin este mai popular nu doar decât concurenţii săi din lupta pentru preşedinţie, ci şi decât partidul pro-Kremlin 'Rusia Unită': simbolica acestuia a fost îndepărtată de pe stadion, menţionează în final Frankfurter Rundschau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor