Benjamin Netanyahu criticat pentru că-i permite fiului său să curteze o non-evreică

Benjamin şi Yair Netanyahu
Benjamin şi Yair Netanyahu (The Independent)

Benjamin Netanyahu a fost criticat de politicienii de dreapta din Israel care îl acuză pe primul ministru că dă un exemplu prost poporului evreu prin faptul că nu-i interzice fiului său să curteze o fată non-evreică.

Se crede că Yair Netanyahu, student de 23 de ani, are o relaţie cu o norvegiană, după întâlnirea acestora la prestigiosul Centru Interdisciplinar din Herzliya, Israel, la care au participat ambii.

Conform unui articol din ziarul norvegian Dagen, săptămâna trecută, atunci când liderul israelian s-a întâlnit cu premierul norvegian Erna Solberg la Forumul Economic Mondial din Davos, a menţionat că Yair este într-o relaţie cu o tânără de 25 de ani din Norvegia: Sandra Leikanger şi că cuplul a fost într-o vizită în Norvegia vara trecută.

Cotidianul a publicat fotografii postate pe pagina de Facebook a Sandrei Leikanger, care îi înfăţişau pe cei doi pozând împreună în diferite locuri din Norvegia.

“E o problemă mare”, a declarant pentru Jerusalem Post Nissim Ze’ev, un reprezentant al partidului ultra-ortodox Shas. În calitate de prim-ministru al Israel-ului şi al poporului evreu, trebuie să demonstreze responsabilitate naţională prin valorile prezentate în propria gospodărie.

“Pun pariu că-l doare. Orice evreu care vrea să-şi păstreze rădăcinile vrea să-i vadă fiul căsătorindu-se cu o evreică”, a declarant domnul Ze’ev.

Iudaismul se determină în mod tradiţional pe linie maternală, religia copilului fiind determinată de cea a mamei sale. Netanyahu nu a scăpat nici de criticile propriului partid.

“Tot ce pot să spun e că e foarte păcat”, a afirmat Moshe Feiglin, conducătorul facţiunii Conducerii Evreieşti al partidului israelian de centru –dreapta Likud. Organizaţia de aripă dreapta anti –asimilare Lehava, care se opune puternic căsătoriei între evrei şi non-evrei, s-a exprimat mai puternic: “fiul lui Bibi a găsit o Gentilă (non-evreică)! Tatăl lui e mândru de el şi dă legitimitate asimilării şi distrugerii poporului evreu”.

Conform mediei israeliene, activiştii grupului l-au atacat pe Netanyahu spunându-i: “tatăl tău se răsuceşte în mormânt”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe