Mandate de arest pentru poliţiştii şi deţinuţii care l-ar fi torturat pe Brăguţa

Colegul de celulă al tânărului decedat în penitenciar afirmă că Brăguţa era deja grav bătut când a fost plasat în camera lor, totul fiind înscenat de poliţişti pentru a ascunde urmele maltratării.
Andrei Braguţa (dreapta), tânărul din R. Moldova decedat în detenţie preventivă (facebook.com)
Ştefan Sârbu
07.09.2017

Trei poliţişti şi un deţinut, reţinuţi de procurori în cazul decesului lui Andrei Brăguţa în penitenciar, au fost plasaţi joi în arest preventiv de către instanţa de judecată. Magistratul Judecătoriei Chişinău sediul Râşcani a eliberat mandat de arest de 20 de zile pentru poliţişti şi de 30 de zile pentru deţinutul respectiv.

Potrivit procurorului pe caz, poliţiştii nu l-au bătut pe Brăguţa dar sunt învinuiţi că au tolerat aplicarea violenţei la adresa acestuia de către ceilalţi deţinuţi. Judecătorii au eliberat marţi un mandat de arestare de 30 de zile şi pe numele unui alt deţinut care l-ar fi bătut pe Brăguţa.

Boris Bologan, colegul de celulă al tânărului decedat în custodia statului, a declarat pentru presă că nu este de acord cu soluţia instanţei deoarece Andrei Brăguţa a fost plasat în celula lor din Penitenciarul nr.13 fiind deja bătut crunt de poliţişti, aceştia dorind astfel să ascundă urmele torturii. Mai mult, gardienii de la penitenciar priveau cum Brăguţa agresa persoanele din celulă dar nu întreprindeau nimic.

Menţionăm că Andrei Brăguţa, în vârstă de 32 de ani, a decedat în condiţii suspecte în penitenciar la 26 august, după ce a fost reţinut pentru depăşirea limitei de viteză. Autorităţile susţin că decesul a survenit din cauza pneumoniei, iar rudele acestuia cred că bărbatul a murit după ce a fost bătut.

După ce subiectul a fost dezbătut pe larg în mass media, precum şi de către societatea civilă, autorităţile de la Chişinău au anunţat că mai mulţi angajaţi de la penitenciarele nr.13 şi 16 din Chişinău şi angajaţi ai poliţiei au fost suspendaţi din funcţie pentru a fi anchetaţi.

Notabil este faptul că, până în prezent, se evită discuţiile despre corectitudinea aplicării arestului preventiv în privinţa unei persoane cu dizabilităţi psihice pentru care s-ar face responsabili procuroul pe caz şi judecătorul de instrucţie de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.

În context, casa de avocatură Hanganu, Tănase & Partners din care face parte şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a atenţionat că toate persoanele suspendate n-au făcut altceva decât să pună în aplicare mandatul de arest. Problema fiind aplicarea quasi-automată de către judecători, fără niciun discernământ a arestului preventiv. ”Decesul lui Andrei Brăguţa ne indică odată în plus că avem o problemă de sistem. Din păcate, în ultimii ani s-a revenit la practica sovietică unde judecătorii nu fac altceva decât să valideze solicitările procurorilor privind aplicarea măsurilor preventive.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor