Ion Sturza: Se cer demisii la cel mai înalt nivel în cazul decesului tânărului în penitenciar
alte articole
Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat luni în cadrul unei conferinţe de presă că trei poliţişti şi patru deţinuţi au fost reţinuţi pentru 72 de ore în cazul tânărului decedat în custodia statului. Deţinuţii sunt bănuiţi că l-ar fi bătut pe Andrei Brăguţa, iar poliţiştii pentru că nu ar fi intervenit să oprească maltratările. Totodată, procurorii au declarat că urmează să investigheze dacă procurorul, judecătorul, dar şi şefii penitenciarelor au luat decizii corecte.
Notabil este faptul că în urma investigaţiilor procurorii au stabilit că Andrei Brăguţa avea lovituri peste cap şi membre acesta fiind torturat de alţi deţinuţi timp de o oră şi jumătate. Alţi deţinuţi din Penitenciarul nr. 13 au confirmat că Brăguţa striga după ajutor şi bătea cu pumnii în uşa celulei însă gardienii nu au reacţionat. Cu toate acestea procurorii au evitat să răspundă de ce părinţii au fost anunţaţi doar peste trei zile după moartea fiului.
În context, fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza menţionează că procurorii de la Chişinău au oferit detalii şocante în cazul lui Andrei Brăguţa şi asta contrar "datului cu fundul la gard" a celor de la justiţie şi interne. Şi mai şocantă în opinia lui Sturza, a fost "acoperirea" informaţională acordată "făptaşilor" de către Holdingul Prime şi alte "media" afiliate.
”Se pare că totul va fi muşamalizat în interesul "sistemului". Nu? E prea "urât mirositor" să omori un om bolnav mental? Se vor limita autorităţile doar la "executori"? Vor utiliza acest caz în reglări de conturi?”, se întreabă retoric fostul politician precizând că momentan se cer demisii şi concluzii politice la cel mai înalt nivel. ”Unii ar putea să o facă şi fără să fie rugaţi”.
”E trist cum a reacţionat şi opinia publică. Sunt voci care spun că aşa i-ar fi trebuit lui acest Brăguţa. Un instinct primar primitiv lipsit de umanism şi compasiune”, a conchis Ion Sturza.
Expertul Dionis Cenuşă a ţinut să precizeze că forma în care mulţi cetăţeni reacţionează la incidentul cu tânărul Brăguţa denotă o criză în contractul social dintre stat şi societate. ”Este o criză îndelungată, pentru că cetăţenii au fost maltrataţi şi până la asta în comisariatele de poliţie şi de către poliţişti. Această criză este profundă deoarece mulţi cetăţeni sunt pregătiţi să justifice statul şi preferă să se absolvească pe sine şi statul de orice responsabilitate pentru cele întâmplate şi originea problemei: permisul de conducere oferit unei persoane cu dizabilităţi mintale.”