Mali: de la infernul sharia, la infernul războiului

Locuitorii din nordul Mali, care fug din calea conflictului armat în ţările vecine, avertizează asupra recrutărilor forţate din partea grupurilor armate şi de pericolul ca militarii locali, marea majoritate de rasă neagră, să se răzbune pentru acest război pe cei minoritari, mai ales tuaregi şi arabi, notează ziarul ABC.
Refugiaţi din Mali, în lagărul Goudebou, nordul Burkinei Faso, 19 ianuarie 2013 (OUOBA YEMPABOU AHMED / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2013

Locuitorii din nordul Mali, care fug din calea conflictului armat în ţările vecine, avertizează asupra recrutărilor forţate din partea grupurilor armate şi de pericolul ca militarii locali, marea majoritate de rasă neagră, să se răzbune pentru acest război pe cei minoritari, mai ales tuaregi şi arabi, notează ziarul ABC.

Într-o operaţiune care durează deja de 12 zile, aviaţia franceză a bombardat marţi, pentru prima dată, cartierul Al-Qaeda de la Tombuctu. Este vorba de un oraş legendar din istoria Africii şi a islamului. Jihadiştii au distrus în ultimele luni o bună parte din monumente care fac aparţinn Patrimoniului Omenirii. Alianţa pe care o formează Franţa cu armata maliană au preluat controlul asupra oraşelor Diabali şi Douentza, două din ultimele care au aparţinut grupurilor armate în tentativa lor de a ajunge în capitala Bamako.

Membrii Mişcării pentru Unitate şi Jihad din Africa de Vest (Muyao), unul din grupurile teroriste care controlează Tombuctu şi alte provincii din nordul ţării 'se amestecă printre populaţie pentru a evita atacurile'. Este ceea ce mărturiseşte Iyad Ag Hadega, în vârstă de 40 de ani, care a reuşit să ajungă în tabăra de refugiaţi de la Goudebou, din Burkina Faso. 'Îi recrutează forţat pe tineri', a denunţat el. Un alt locuitor, Ansarahoui Ag Albacher, este fericit că a putut să-şi scoată copii şi un nepot din infernul 'înrolării forţate' la care îi obligă rebelii pe localnici.

Organizaţia umanitară Intermon Oxfam, într-un raport publicat marţi, arată că refugiaţii 'se confruntă cu numeroase ameninţări, inclusiv violenţa sexuală, muncile forţate şi recrutarea forţată din partea grupurilor armate care acţionează în nordul Mali. Dar teama acestor locuitori nu se îndreaptă doar spre grupurile armate.

Mulţi îi consideră pe locuitorii cu pielea mai albă, marea majoritate tuaregi şi arabi, ca făcând parte din aceste bande şi se tem că armata, formată în principal din soldaţi de rasă neagră, va comite abuzuri în contraatacul său. 'La adăpostul armatei, fiecare îşi va face dreptate pe cont propriu în timpul eliberării' teritoriului care acum este controlat de jihadişti, explică Ismael Ag Cherif, care a reuşit să ajungă în tabăra de refugiaţi alături de familie.

Descinderea trupelor franceze la 11 ianuarie a precipitat misiunea militară internaţională care era prevăzută de abia în toamnă dar care a fost devansată de avansul jihadiştilor spre capitala Bamako în încercarea lor de a impune sharia, legea islamică, în întreaga ţară.

'Am trăit infernul sharia impus de islamişti', povesteşte Ismael Ag Cherif, care se exprimă în tamacek, limba tuaregilor. Ameninţarea este acum bombardamentul armatei franceze, al 'doilea infern', conchide el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor