Cresc cazurile de corupţie în Spania
alte articole
Curtea Supremă de Justiţie din Madrid a deschis luni printr-o ceremonie anul judiciar la care a participat Regele Juan Carlos şi ministrul Justiţiei Alberto Ruiz-Gallardón. Procurorul general al statului spaniol, Eduardo Torres-Dulce, a cerut intervenţii mai energice împotriva cazurilor de corupţie care sunt în contină creştere.
Dezvăluirile legate de contabilitatea ascunsă pe care ar fi ţinut-o timp de 20 de ani fostul trezorier al formaţiunii de la guvernare din Spania, Luis Bárcenas, a ocupat în ultimul timp primele pagini ale ediţiilor tipărite ale cotidienelor spaniole.
Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy, a fost lovit de acest scandal legat de fostul trezorier al Partidului Poporului, care a fost arestat în luna iulie în baza acuzaţiilor de fraudă fiscală şi spălare de bani a unor presupuse fonduri negre ale partidului. Rajoy a negat acuzaţiile şi l-a numit pe Bárcenas un "criminal".
Economia subterană are un milion de locuri de muncă, dezvăluie presa spaniolă, cu precizarea că activităţile ascunse şi neimpozitate însumează peste 18% din PIB-ul Spaniei. Veniturile fiscale ar creşte cu 60 de miliarde de euro dacă situaţia ar fi reglementată, însă aceste fraude nu sunt atât de prost văzute precum în alte ţări, întrucât societatea nu le condamnă, după cum arată un studiu al fundaţiei La Caixa. Potrivit acestuia, problemele apar în special la lucrătorii pe cont propriu şi companiile mici.
Torres-Dulce a raportat o creştere de 120,7 la sută în 2012 de fraude comise de către autorităţile şi funcţionarii publici, în timp ce crimele de infracţiuni administrative au crescut cu 23,5 la sută.
Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale din 2012, infracţiunile de deturnare de fonduri publice şi trafic de influenţă, care este strâns legată de spargerea bulei imobiliare, care au dus ţara în recesiune, a scăzut cu 31 şi respectiv 22 la sută.
În discursul său, Torres-Dulce a vorbit atât de corupţia publică cât şi privată, citând cazuri complexe de acţiuni preferenţiale emise de bănci motiv pentru care mii de investitori mici şi-au pierdut toţi banii lor.
Procurorul general a cerut "eficienţă sporită a organismelor de inspecţie şi de control pentru un tip de monitorizare care permite eliminarea corupţiei în faşă", iar acest lucru necesită resurse suplimentare.