Ponta: Majorarea salariului minim la 850 lei e o măsură fezabilă în 2013

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a anunţat joi, la RTv, că în 2013 salariul minim brut pe economie ar putea ajunge la 850 de lei, dar şi că pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei, aşa cum prevede legea.

„Anul viitor cred că este fezabil să vorbim de o majorare a salariului minim pe economie la 850 de lei”, a declarat copreşedintele USL, precizând că până în 2016 angajamentul USL este ca salariul minim să ajungă la 1.200 lei. „Este important ca această măsură să fie făcută concomitent cu reducerea CAS la angajator cu 5%, întrucât altfel nu duci decât la piaţa neagră a muncii”, a adăugat Ponta.

De asemenea, el a spus că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va aplica de la 1 ianuarie 2013 şi a dat asigurări că guvernul nu va da o OUG prin care să amâne aplicarea legii care prevede această indexare a pensiilor.

În ceea ce priveşte reducerea TVA la 19%, Victor Ponta a spus că USL „ia în calcul o scădere de un punct procentual pe an”, însă totul depinde de condiţiile economice. „Este prematur să purtăm în ianuarie o discuţie cu FMI pe acest subiect”, a precizat Ponta, reamintind că reducerea TVA la 19% este un obiectiv de atins până la sfârşitul anului 2016.