Ponta: Este posibil ca în 2013 să nu aplicăm impozitarea diferenţiată şi să rămână cota unică de 16%

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a anunţat joi, la RTv, că este posibil ca în 2013 nu fie aplicată măsura privind impozitul diferenţiat pe venit, să rămână doar cota unică de 16%, precizând că este vorba de un obiectiv al USL pentru cei patru ani de guvernare.

„Este posibil ca măsura să nu fie aplicată în 2013. De aceea nici nu am spus 1 ianuarie 2013, pentru că tot ceea ce vrem să anunţăm, vrem să şi facem. Eu vreau să spun exact ce pot să fac şi cum văd eu priorităţile”, a spus Victor Ponta, întrebat despre termenul de la care se va aplica măsura privind impozitul diferenţiat pe venit.

Co-preşedintele USL a explicat că şi după aplicarea acestei măsuri „majoritatea oamenilor rămân cu această cotă de 16%”, întrucât cotele reduse de 12%, respectiv 8% vor fi aplicate doar pentru categori sociale defavorizate. „Iniţial ne-am gândit şi am făcut calculele cu 12% pentru cei care au venituri sub 1.000 de lei şi 8% pentru cei cu venituri sub salariul minim pe economie, de 705 lei”, a arătat Ponta, însă nu a precizat dacă aceste bareme vor fi sau nu schimbate.

În context, el a spus că „originea acestei cote cu 8, 12 şi 16% este cel mai greu compromis realizat în 2011 între PSD şi PNL”. „PNL a ţinut la 16% ca cea mai mare cotă, în timp ce PSD a ţinut la ideea de impozitare diferită pentru cei cu venituri foarte mici şi atunci acest principiu trecut în programul nostru de guvernare reprezintă un numitor comun între PSD şi PNL”, a adăugat copreşedintele USL.

În programul de guvernare al USL se precizează, referitor la impozitul diferenţiat pe venitul salarial, că ,„păstrăm plafon 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit”.