Dodon ameninţă: Parlamentul ar putea să nu recunoască decizia Curţii Constituţionale. Cenuşă: PSRM adună avantaje electorale

Socialiştii nu se tem de consecinţele atacurilor asupra Curţii Constituţionale, deoarece acest fapt nu vizează electoratul lor, afirmă Dionis Cenuşă.
Dodon Igor, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dumitru Alaiba)
Tatiana Chiriac
15.04.2021

Decizia de joi a Curţii Constituţionale (CCM) poate fi comparată cu cea din 2019, când Vlad Plahotniuc a folosit instituţia pentru a dizolva Parlamentul, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon comentând Avizul CCM privind constatarea legalităţii dizolvării Parlamentului.

“Prin decizia de astăzi, majoritatea judecătorilor de la CCM (3 din 5) au uzurpat instanţa supremă a Moldovei în interesul politic al preşedintelui ţării, prin aceasta încălcând grav normele constituţionale, deciziile proprii adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei şi ale Comisiei de la Veneţia”, a menţionat preşedintele PSRM.

Mai mult, Dodon a ţinut să ameninţe că răspunsul la tentativele Maiei Sandu „de a uzurpa puterea în stat” ar putea fi asemănător cu cel din anul 2019: nerecunoaşterea de către Parlament a deciziei CCM, vot de neîncredere celor trei magistraţi ai Curţii şi cererea demisiei acestora.

De asemenea, vor face apel către partenerii internaţionali cu îndemnul de a interveni şi de a curma „aceste tentative de lovitură de stat”, pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova.

Orice viciere a imaginii Maiei Sandu şi a celor care vor să se asocieze cu ea este văzută de PSRM/Dodon ca avantaj electoral. Aceştia vor să-şi extindă electoratul faţă de cel obţinut de Dodon în turul doi al alegerilor prezidenţiale, constată în context, politologul Dionis Cenuşă.

În opinia analistului, socialiştii nu se tem de consecinţele atacurilor asupra Curţii Constituţionale, deoarece acest fapt nu vizează electoratul lor. Pietrele aruncate în PSRM/Dodon nu sunt noi şi nici nu au dimensiuni mai mari. Ei extind agonia confruntării politice, ceea ce înseamnă că criza politică (curentă) nu este încă depăşită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor