Departamentul de Stat al SUA denunţă atacul împotriva tipografiei Epoch Times din Hong Kong
alte articole
Pe 13 aprilie, Departamentul de Stat al SUA a denunţat vandalizarea tipografiei ziarului Epoch Times din Hong Kong de către intruşi mascaţi, înarmaţi cu baroase şi a solicitat oficialilor centrului financiar să investigheze incidentul.
"Condamnăm atacul asupra tipografiei Epoch Times şi îndemnăm autorităţile din Hong Kong să investigheze temeinic şi să aducă făptaşii în faţa justiţiei", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
„Statele Unite sunt îngrijorate de eforturile sporite de a reduce la tăcere mass-media independente şi de a suprima în alte moduri libertatea de exprimare, inclusiv vizarea jurnaliştilor din motive politice. Ne-am angajat să susţinem libertatea presei şi accesul mai liber şi mai larg la informaţii şi idei în întreaga lume. Libertatea de exprimare, inclusiv pentru membrii presei, este esenţială pentru transparenţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Pe 12 aprilie, patru bărbaţi mascaţi au pătruns în tipografie, spărgând echipamentele cu barosul şi împrăştiind resturi de materiale de construcţie dintr-un sac. Mai multe computere şi un transmiţător au fost avariate, forţând ediţia din Hong Kong să oprească temporar operaţiunile.
Libertatea presei din Hong Kong a scăzut constant în anii de după preluarea fostului teritoriu britanic de către regimul comunist chinez, în 1997.
Odată considerat un „far al libertăţii de exprimare”, oraşul a ajuns pe locul 80 în Indexul mondial al libertăţii presei, alcătuit de organizaţia Reporteri Fără Frontiere. În 2002 Hong Kong ocupa locul 18.
În timpul mişcării pro-democraţie care a avut loc în a doua jumătate a anului 2019, cel puţin 141 de jurnalişti au raportat că au fost supuşi violenţei verbale sau fizice de către poliţie şi alte zeci au depus plângeri legate de tratamentul dur aplicat de oameni cu puncte de vedere opuse, potrivit unui sondaj al Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong.
Beijingul şi-a extins drastic controlul asupra oraşului în ultimul an, în ciuda promisiunii de a păstra autonomia şi libertăţile centrului financiar până în 2047. Anul trecut, Partidul Comunist Chinez a impus o lege de aşa-zisă "securitate naţională" care a fost folosită pentru decimarea mişcării pro-democraţie, odinioară înfloritoare, a oraşului. În martie, regimul comunist chinez a impus schimbări ale codului electoral care asigură că forţele pro-democraţie şi anticomuniste nu vor mai putea participa în alegeri.
În plus, guvernul marionetă din Hong Kong a trimis în judecată zeci de activişti pro-democraţie, inclusiv un important editor de publicaţii locale, în vârstă de peste 70 de ani, acuzat de colaborare cu forţele externe şi secesionism.
Atacul asupra tipografiei - al doilea în ultimele 18 luni - a avut loc cu doar câteva zile înainte ca o instanţă să anunţe condamnarea unor personalităţi ale mişcării pro-democraţie.
Momentul sabotajului alimentează suspiciunea că a fost orchestrat pentru a împiedica ediţia din Hong Kong a Epoch Times de a transmite ştiri despre evoluţia cazului, a declarat Guo Jun, directorul ediţiei din Hong Kong, într-o conferinţă de presă din 13 aprilie.
În ultimele luni, jurnaliştii Epoch Times din Hong Kong s-au plâns că sunt urmăriţi, iar angajaţii tipografiei au observat autovehicule necunoscute care îi urmăresc, conform afirmaţiilor lui Guo.
În 2019, franciza locală a unui popular lanţ de magazine a reziliat un contract de publicitate cu ediţia din Hong Kong, fără explicaţii. Cedric Alviani, directorul biroului Asia de Est al organizaţiei Reporters Without Borders, a declarat atunci pentru The Epoch Times „nu pot găsi alt motiv în afară de presiunea din partea autorităţilor chineze pentru această reziliere”.
"Libertatea presei este o cerinţă absolută în orice guvernare care respectă statul de drept", a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Interparlamentare cu privire la China - un grup internaţional de parlamentari -, într-o declaraţie pentru The Epoch Times.
„Dacă autorităţile din Hong Kong ar fi într-adevăr susţinători ai sistemului democratic, ar apăra Epoch Times”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Faptul că nu vor, spune totul: Hong Kong a intrat pe mâna unui partid comunist autoritar care nu va tolera nicio critică”.
Anders Corr, editorul Journal of Political Risk din New York, a considerat atacul o „medalie de onoare pentru Epoch Times, deşi una scumpă”.
„Arată că produc jurnalism puternic împotriva Partidului Comunist Chinez într-un moment în care expunerea [caracterului, n.r.] Partidului Comunist Chinez este extrem de importantă pentru libertate nu numai astăzi, ci în viitorul previzibil”, a spus el pentru The Epoch Times.
„Folosirea baroaselor împotriva presei arată la ce fel de viitor brutal este previzibil dacă Partidul nu va fi oprit”, a spus el, adăugând că „timpul în care se poate face acest lucru fără mari prejudicii la nivel global este scurt”.