Jens Stoltenberg: Rusia ar trebui să-şi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Moldova

(gov.md)
A.P.
27.01.2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seară, să-şi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, împreună cu propunerile Alianţei pentru restabilirea legăturilor dintre NATO şi Rusia.

„Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situaţia. NATO a formalizat astăzi propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA”.

Secretarul Alianţei occidentale a subliniat principalele trei arii în care NATO consideră că există „spaţiul pentru progrese”.

„Rusia a tăiat relaţiile diplomatice cu NATO, lucru care ne îngreunează dialogul. Ar trebui să restabilim misiunile din Moscova şi Bruxelles, ar trebui să folosim canalele militare pentru comunicare existente pentru a promova transparenţa şi a reduce riscurile şi, totodată, să folosim o linie civilă în caz de urgenţe".

"Suntem pregătiţi să ascultăm îngrijorările Rusiei şi să ne angajăm într-o conversaţie reală despre modalităţi de a menţine şi întări principiile fundamentale de securitate europeană la care am aderat cu toţii, începând cu Acordurile de la Helsinki. Aceasta include dreptul ca fiecare naţiune să aleagă propriile condiţii de securitate."

"Rusia ar trebui să se abţină de la poziţii de forţă coercitivă, retorică agresivă şi activităţile maligne direcţionate împotriva Aliaţilor şi a altor naţiuni."

"Rusia ar trebui de asemenea să-şi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Moldova, unde sunt desfăşurate fără consimţământul ţărilor respective, iar toate părţile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia".

"NATO este o Alianţă defensivă şi nu dorim o confruntare. Însă nu putem şi nu vom face compromisuri asupra principiilor pe baza cărora este construită securitatea Alianţei noastre şi securitatea din Europa şi America de Nord."

În paralel cu mesajul trimis de Secretarul Alianţei, secretarul de stat american Antony Blinken a anunţ, miercuri, că SUA au transmis răspunsurile scrise cerute de Moscova, la condiţiile puse de partea rusă pentru detensionarea situaţiei din Ucraina.

Blinken a subliniat şi el că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor