Maia Sandu: CSP nu a înţeles că perioada în care puteau numi procurori corupţi, de genul Harunjen, Popa sau Beţişor a trecut

Maia Sandu
Maia Sandu (gov.md)

Când a decis să-şi asume responsabilitatea pentru noul Guvern, Maia Sandu a punctat că ştia că sistemul perfid construit de-a lungul anilor de Plahotniuc şi alţii ca el se va opune din răsputeri. Mai mult decât atât, prim-ministrul a specificat că ştia că molima corupţiei şi a nedreptăţii a cuprins toate nivelurile şi toate instituţiile statului, iar statul se sufoca.

În context, liderul PAS a ţinut să explice că toate prin câte a trecut Moldova de-a lungul anilor se datorează faptului că procurorii nu sancţionau ilegalităţile, ci protejau hoţii, judecătorii nu luau decizii conform legii, ci conform indicaţiilor politice, iar Curtea Constituţională se ghida nu de Constituţie, ci de partid şi stăpân.

„Capii acestor instituţii au fugit. Unii chiar peste hotare. Însă slujitorii fideli ai lor refuză să-şi schimbe atitudinea, refuză să plece, refuză să înceapă să respecte legea. Cât timp îi mai putem lăsa să-şi bată joc de interesul ţării, ascunzându-se în spatele unor regulamente? Le-am oferit suficient timp să înceapă curăţarea sistemului pe interior.

Nu mai putem aştepta. Timpul a expirat! Ajunge! Sistemul trebuie curăţat din exterior. Decizia de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a organiza concurs pentru desemnarea unui nou procuror general, ignorând iniţiativele şi demersurile noastre de a schimba modalitatea de alegere a acestuia, reprezintă o sfidare a aşteptărilor tuturor cetăţenilor”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

În context, premierul a explicat că CSP-ul a lansat acest concurs chiar dacă există atât un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament prin care se schimbă procedura de alegere a Procurorului General, cât şi mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a procuraturii. Se pare că CSP nu a înţeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Beţişor a trecut, a subliniat Sandu.

„Ce doreşte acest consiliu, să arate că poate continua dezmăţul? Vrea să ne spună că îi va sluji pe corupţi în continuare, aşa cum l-a slujit pe Plahotniuc?”, a întrebat retoric prim-ministrul.

Aceasta a mai adăugat că săptămâna viitoare în cadrul unei şedinţe a Guvernului va discuta despre crearea de urgenţă a Biroului de combatere a corupţiei şi reformă a justiţiei pe lângă Prim-ministru. La discuţii vor participa reprezentanţi ai societăţii civile şi experţi internaţionali, conducători ai tututor instituţiilor responsabile de domeniul anticorupţie şi de reforma justiţiei, a punctat Sandu.

„Guvernul răspunde în faţa cetăţenilor şi îşi asumă responsabilităţi enorme, în timp ce procurorii şi judecătorii, conducerea ANI, alţii ca ei îşi bat joc de justiţie şi fac imposibilă dezvoltarea Republicii Moldova în alte domenii. Cetăţenii cer de la Guvern realizări, de aceea, Guvernul va avea un cuvânt greu de spus în curăţarea sistemului şi alegerea noului procuror general”, a conchis prim-ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe