Maia Sandu cere Curţii Constituţionale verificarea unor prevederi din Legea cu privire la Guvern

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
11.01.2021

Preşedintele Maia Sandu solicită Curţii Constituţionale (CCM) verificarea constituţionalităţii mai multor articole din Legea cu privire la Guvern ce ţin de dreptul preşedintelui şi al Guvernului demisionar, cu Prim-ministru interimar, de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepţionale şi dreptul cabinetului de miniştri demisionar de a semna tratate internaţionale, în anumite condiţii.

În sesizarea depusă la CCM luni, 11 ianuarie, şeful statului cere, totodată, declararea drept neconstituţionale a unor prevederi din Legea cu privire la Guvern care ţin, în special, de desemnarea miniştrilor în exerciţiu exclusiv din rândul membrilor guvernului demisionar, în condiţiile în care aşa ceva nu este prevăzut de Constituţie dar care poate crea disfuncţionalităţi şi mai mari în gestionarea instituţiilor.

În opinia preşedintelui, expunerea Curţii Constituţionale pe aceste speţe va clarifica situaţia actuală în care se află Republica Moldova după acţiunile iresponsabile ale unor deputaţi în parlament, ale lui Dodon şi Chicu în încercarea de a destabiliza situaţia din ţară.

„Guvernul, chiar şi demisionar, trebuie să poată asigura administrarea ţării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera şi numi demnitari şi funcţionari publici în anumite condiţii, de a accesa fonduri în anumite limite constituţionale”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

În concluzie, Maia Sandu a ţinut să sublinieze că situaţia fără precedent, creată intenţionat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul încă mai slab şi vulnerabil, în plină criză pandemică şi economică, poate fi soluţionată prin expunerea Curţii Constituţionale şi clarificarea lacunelor şi contradicţiilor identificate în sesizarea depusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor