Mike Pompeo anunţă că SUA renunţă la politica "O singură Chină", deschizând calea normalizării relaţiilor cu Taiwanul

Administraţia Trump aruncă în aer relaţiile cu regimul comunist chinez
Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Administraţia Trump, în ciuda faptului că este asaltată de cele două camere ale Congresului care încerca să-l demită pe Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său, tocmai a renunţat să recunoască politica „O singură Chină”.

Măsura este cu siguranţă cea mai mare lovitură dată intenţiilor regimului comunist chinez de a controla Taiwanul.

Deşi atenţia comunităţii internaţionale se îndreaptă cu precădere către haosul din lumea politică americană, generat de tulburările de la Capitoliu care au avut loc pe 6 ianuarie, precum şi procedurii de demitere a lui Trump pe care liderii Partidului Democrat o pregătesc săptămâna viitoare, secretarul de stat Mike Pompeo a anunţat sâmbătă o bombă diplomatică, şi anume că va ridica „restricţiile autoimpuse” asupra relaţiei dintre Statele Unite şi Taiwan.

El a anunţat într-o declaraţie oficială:

"Astăzi anunţ că ridic toate aceste restricţii autoimpuse. Agenţiile guvernului ar trebui să considere nule şi neavenite toate „liniile directoare ale contactelor” referitoare la relaţiile cu Taiwan emise anterior de Departamentul de stat sub autorităţile delegate secretarului de stat.

SUA nu vor mai acţiona considerând insula în contextul unei singure China suverane atunci când vine vorba despre relaţiile cu Taiwanul, situaţia care a menţinut 'pacea' instabilă de zeci de ani".

Declaraţia a început prin descrierea impedimentelor complexe care împiedică acţiunile SUA, care au fost în vigoare cel puţin din anii 1980 (începând cu 1979 şi în urma introducerii Legii Carter privind relaţiile cu Taiwanul) cu privire la doctrina oficială „O singură Chină”:

"Taiwan este o democraţie vibrantă şi un partener de încredere al Statelor Unite şi, totuşi, timp de câteva decenii, Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor, militarilor şi altor oficiali cu omologii lor taiwanezi. Guvernul Statelor Unite a luat aceste acţiuni unilateral, în încercarea de a potoli regimul comunist de la Beijing. S-a terminat".

În mod crucial, anunţul survine chiar înaintea controversatei vizite în Taiwan a ambasadorului SUA la ONU, Kelly Craft, pe care Beijingul a dat-o deja drept o „provocare nebunească”.

China a avertizat deja săptămâna aceasta că Washingtonul va plăti un "preţ mare" în cazul în care va duce la capăt intenţia de a trimite emisarul diplomatic la ONU în vizită oficială.

Declaraţia completă a lui Pompeo a mai menţionat:

"Guvernul Statelor Unite menţine relaţii cu parteneri neoficiali din întreaga lume, iar Taiwanul nu face excepţie. Cele două democraţii ale noastre împărtăşesc valori comune ale libertăţii individuale, statului de drept şi respectului demnităţii umane. Declaraţia de astăzi recunoaşte că relaţia SUA-Taiwan nu trebuie şi nu ar trebui să fie legată de restricţiile autoimpuse ale birocraţiei noastre permanente".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe