Mai mulţi jurnalişti ca oricând în spatele gratiilor
Un număr fără precedent de jurnalişti – 232 – sunt în prezent în spatele gratiilor în întreaga lume, a indicat marţi un raport al grupului de monitorizare mass-media, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).
Jurnaliştii sunt ţinuţi în spatele gratiilor în 27 de ţări, de cele mai multe ori pentru acuzaţii născocite de terorism şi pe baza unor vagi legi anti-statale. Organizaţia susţine că numărul total de jurnalişti încarceraţi în prezent este cel mai mare de când a început numărarea lor, în 1990.
Numărul total de jurnalişti închişi actualmente este cel mai mare de când grupul a început monitorizarea numărului de reporteri aflaţi în spatele gratiilor, în 1990.
CPJ a afirmat că situaţia cea mai gravă este în Turcia, unde sunt închişi în prezent cel puţin 49 de jurnalişti şi lucrători media. Mulţi dintre jurnaliştii închişi sunt kurzi care au relatat despre conflictul Turciei cu rebelii separatişti kurzi.
"Legi penale vagi numite general anti-terorism au permis autorităţilor turce să lege rapoartele unor grupuri interzise şi investigarea unor subiecte sensibile de către acestea, cu terorismul sau alte activităţi anti-statale", a declarat CPJ în raport.
China şi Iran sunt incluse şi ele în topul celor mai rele ţări, fiecare având cel puţin 77 de lucrători media închişi, potrivit grupului.
China "s-a folosit pe scară largă de acuzaţii anti-statale pentru a închide scriitori on-line care îşi exprimau opiniile politice dizidente şi jurnalişti care relatau despre grupuri etnice minoritare", a afirmat CPJ.
"Jurnaliştii care raportează în domenii considerate "cele mai sensibile" de către stat... sunt cei mai vulnerabili", a susţinut Phelim Kine, director adjunct pe Asia al Human Rights Watch, într-o declaraţie.
Siria, Eritreea, Vietnam, Azerbaidjan, Etiopia, Uzbekistan şi Arabia Saudită au închis şi ele numeroşi ziarişti în spatele gratiilor şi reprezintă restul de ţări din topul celor zece cei mai răi temniceri ai lucrătorilor mass-media, potrivit Comitetului.
Eritreea a fost descrisă de grup drept "agresorul cel mai rău în ceea ce priveşte asigurarea unui proces echitabil", pentru că nu a acuzat public de vreo infracţiune şi nici nu a judecat pe niciunul dintre jurnaliştii deţinuţi.
În timpul conflictului de 20 de luni în curs de desfăşurare din Siria, regimul a închis circa 15 jurnalişti, inclusiv pe reporterul american liber profesionist Austin Tice, a susţinut Comitetul. Tice a relatat despre războiul civil sirian pentru Al Jazeera, Washington Post şi alte publicaţii.
"Niciunul dintre deţinuţi nu a fost acuzat de vreo infracţiune, iar autorităţile nu au fost dispuse să ţină seama de bunăstarea deţinuţilor", a declarat CPJ.
Vietnamul are 14 jurnalişti în închisoare, mai ales după ce autorităţile comuniste au intensificat represiunea asupra presei şi blogurilor on-line. Mulţi au fost închişi pentru relatarea de subiecte sensibile legate de China şi catolici, potrivit CPJ.