Mai există capodoperele furate din Olanda?

Tabloul "La Lecture", portretul unei tinere doamne realizat in 1932 de Picasso. (Dan Kitwood / Getty Images)
Bogdan Costea
04.02.2013

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat, luni, că nu există date cu privire la presupusa distrugere a tablourilor furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam şi a precizat, în acelaşi context, că toţi trei suspecţi arestaţi în acest caz au minţit la testul poligraf. "Nu avem date cu privire la presupusa distrugere a tablourilor", a spus Tobă.

Precizarea a fost făcută după ce procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism DIICOT a afirmat la Tribunalul Bucureşti că autorii furtului voiau să dea foc la tablouri, potrivit unor interceptări.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că toţi cei trei suspecţi arestaţi în dosarul furtului de tablouri au avut un comportament disimulat la testul cu detectorul de minciuni. De altfel, a adăugat Tobă, nesinceritatea a caracterizat întreaga atitudine a acestora pe durata anchetei.

Criminaliştii Poliţiei Capitalei l-au testat luni pe Mihai Alexandru Bitu, rezultatele indicând faptul că acesta nu a spus adevărul atunci când a fost întrebat despre furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Şi ceilalţi doi suspecţi arestaţi pentru furtul tablourilor, Radu Dogaru şi Eugen Darie, au minţit la testul poligraf, în timp ce asistentul lui Cătălin Botezatu, Petre Condrat, acuzat de tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune, a spus adevărul, au susţinut sursele din Poliţie.

Poliţiştii bucureşteni, împreună cu procurorii DIICOT, i-au testat la aparatul poligraf în 30 ianuarie pe Petre Condrat, în 31 ianuarie pe Radu Dogaru, în 1 februarie pe Eugen Darie şi în 4 februarie pe Mihai Alexandru Bitu. După testarea la detectorul de minciuni, aceştia au dat noi declaraţii în faţa anchetatorilor.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii DIICOT - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor