Tablourile furate din Olanda, văzute în România

Două picturi ale lui Matisse, care au fost furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam şi care au fost estimate la 60 de milioane de euro, au fost văzute la Bucureşti.
Tabloul "La Lecture", portretul unei tinere doamne realizat in 1932 de Picasso. (Dan Kitwood / Getty Images)
Cristina Boiangiu
26.01.2013

Două picturi ale lui Matisse, care au fost furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam şi care au fost estimate la 60 de milioane de euro, au fost văzute la Bucureşti, informează Realitatea TV.

Asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu şi un cetăţean din Republica Moldova s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Constantin Dinescu la o prezentare de modă, la care i-au propus să cumpere cele două tablouri. A fost cerută şi opinia unui expert care a apreciat că cele două tablouri erau originale.

Dinescu a refuzat ulterior să cumpere tablourile pentru că s-a gîndit că au fost furate şi nu a dorit să rişte.

Evaluatorul a fost pus sub învinuire în dosarul tablourilor furate, în care trei bărbaţi au fost arestaţi după ce au fost denunţaţi de către o fostă iubită a unuia dintre ei.

O echipă de poliţişti şi un procuror olandez au venit în România pentru a participa la ancheta legată de furtul, în octombrie 2012, a şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam de mai mulţi români. Cazul este considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, iar ancheta este în desfăşurare.

Picturile furate sunt: "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor