"Mai bine mă condamnaţi pe viaţă". Ioan Niculae a cerut să nu i se mai ia în seamă cărţile scrise

Condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul "Mită la PSD", pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, Ioan Niculae încearcă să obţină eliberarea condiţionată.
Ioan Niculae, patronul INTERAGRO. (Facebook)
Andrei Pricopie
22.01.2016

În doar cinci luni de detenţie, Ioan Niculae, care face demersuri în instanţă să obţină eliberarea condiţionată, a scris deja cinci cărţi care tratează subiecte din domeniul agriculturii şi chimiei. Pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" scrisă, un deţinut beneficiază de o scutire de pedeapsă de 30 de zile, astfel că omul de afaceri ar urma să primească o reducere de 150 de zile.

Avocaţii lui Ioan Niculae au anunţat vineri, în instanţă, că omul de afaceri renunţă la beneficiul celor 150 de zile după ce procurorul de caz a solicitat o amânare pentru clarificări privind caracterul ştiinţific al lucrărilor scrise de acesta, informează Agerpres.

Tribunalul Dâmboviţa a decis însă să amâne decizia privind o eventuală eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae până pe 19 februarie. "Mai bine mă condamnaţi pe viaţă", a izbucnit Ioan Niculae, în momentul în care instanţa a anunţat amânarea cauzei.

"Decizia lui Ioan Niculae de a renunţa la cărţile scrise în puşcărie este unul dintre argumentele pe care el le-a adus în faţa judecătorului pentru a dovedi faptul că acele cărţi pot fi înlăturate de la calculul pedepsei şi că ar putea fi eliberat condiţionat chiar şi fără cele cinci cărţi scrise. În legislaţia actuală, procedura anulării cărţilor nu există, iar judecătorul va trebui să ia în analiză dacă chiar au fost scrise acele cărţi şi să verifice caracterul ştiinţific al lucrărilor.

În cazul în care acele cărţi sunt ştiinţifice, judecătorul va fi obligat să scadă din pedeapsă cele 150 de zile. Dacă acele cărţi, prin expertiză, cele 150 de zile nu vor mai fi scăzute, iar pedeapsa va fi calculată cu zilele scăzute pentru munca depusă după gratii", a explicat avocatul Cristian Ene, citat de b1.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor