Mafia "naşilor" de la CFR, decapitată: Propunere de arestare preventivă pentru 68 de persoane
alte articole
UPDATE
Nu mai puţin de 70 de angajaţi ai CFR Călători din cei 81 audiaţi au fost reţinuţi de procurorii braşoveni joi noapte, pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, aceştia fiind sau urmând să fie prezentaţi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă.
Pentru a fi prezentaţi magistraţilor Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă, reţinuţii au fost împărţiţi în două loturi - de 35 şi respectiv 33 de persoane. Totodată, pentru două din cele 70 de persoane reţinute procurorii nu au solicitat emiterea de mandate de arestare.
Primul lot, de 35 de persoane, a ajuns deja la Tribunalul Braşov, unde se judecă propunerea procurorilor de arestare preventivă.
***
Procurorii de pe lângă Parchetul tribunalului Braşov au propus arestarea preventivă a 35 de angajaţi CFR, suspectaţi, printre altele, de luare şi dare de mită şi de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii, iar Tribunalul Braşov urmează să se pronunţe vineri asupra propunerii procurorilor.
Suspecţii au fost deja aduşi la tribunal, iar alte 35 de persoane urmează să fie aduse la audieri, în cursul zilei de vineri.
Totodată, controlorii au fost filmaţi cu camera ascunsă chiar în timp ce luau bani de la călători.
Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord.
În general, cei care călătoresc cu trenul fără a-şi cumpăra bilet, se înţeleg cu naşul, care le primeşte banii fără probleme.
După ce au fost prinşi în flagrant cu şpaga în buzunar, zeci de angajaţi CFR au fost aduşi la Tribunalul din Braşov.
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov au fost audiaţi angajaţi ai regionalei CFR Braşov, precum şi din Bucureşti, Cluj şi Suceava. De asemenea, printre cei audiaţi s-a aflat şi directorul CFR Călători Braşov, Ion Stegaru.
Parchet: „Fiecare persoană avea roluri bine stabilite”
„S-au luat astăzi măsuri, am văzut şi eu în presă, împotriva unor scheme de corupţie care am văzut că există de foarte mult timp, nu pot decât să spun că e foarte bine. Aceste sisteme de corupţie există în foarte multe instituţii publice şi înc-o dată spun, foarte bine. Păcat că aşa târziu. E ca la o boală, cu cât se trata mai repede, cu atât era mai uşor”, a declarat joi premierul Victor Ponta.
Potrivit procurorilor DIICOT, controlorii ar fi luat bani ilegal de la călătorii prinşi fără bilet şi îi împărţeau apoi cu superiorii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, printre cei reţinuţi nu se află directori, funcţia cea mai înaltă fiind revizor. Aceasta a precizat că în dosar sunt vizate aproximativ 200 de persoane, care ar fi prejudiciat statul cu 200 de milioane de lei.
„Maniera de operare era una foarte flexibilă. Erau încetăţenite unele obiceiuri, cu unele persoane care aveau roluri bine stabilite. Continuă audierile celor din Regionala Iaşi, dar şi în celelalte Regionale. Au fost audiaţi în jur de 20. Cercetările vizează un număr de aproximativ 200 de persoane. Cei reţinuţi vor fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă”, a precizat Popescu.
Angajaţii în cauză sunt acuzaţi de dare de mită, luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi difuzare de informaţii nedestinate publicităţii.
"Din materialul probator administrat până în acest moment rezultă că persoanele audiate în cursul zilei de joi şi de cele care urmează a fi audiate sunt suspectate a face parte dintr-un grup infracţional organizat care au comis şi planificat în modalitate continuată infracţiuni de luare de mită, dare de mită, instigare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii", se arată într-un comunicat al Parchetului.
Aceste persoane au calitatea de conductori de tren, şefi de tren, controlori de bilete, revizori de specialitate în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători SA".
Silaghi: Pierderile acumulate la CFR Călători, 700 de milioane de lei
CFR a acumulat, de-a lungul timpului, pierderi totale de peste 700 de milioane de lei, a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi. El a dat vina pe angajaţii care au făcut posibilă o pierdere atât de mare.
"Azi (joi - n.r.) s-a finalizat o anchetă şi, pe lângă problemele de dotări pe care le are CFR Călători, există aceste probleme care se anchetează de câteva luni şi azi au avut finalitate, prin aceste audieri. Pierderile adunate de CFR Călători de-a lungul anilor sunt de 700 de milioane de lei, iar anul acesta când am preluat ministerul mai aveau pierderi 300 de milioane de lei. Una dintre sursele acestor pierderi este acest comportament al lucrătorilor de la CFR Călători", a afirmat Silaghi.
Ministrul a declarat că aşteaptă ca procurorii să ia măsuri împotriva persoanelor găsite vinovate. "Măsurile le va lua procuratura, nu noi. În rest, este nevoie de ordine şi disciplină pentru ca societatea să funcţioneze. Cu siguranţă sunt nereguli şi în alte părţi. Va fi un exemplu puternic pentru ei ce se întâmplă azi", a precizat Silaghi.
Traseul banilor încasaţi de "naşi"
Peste 200 de milioane de lei au încasat "naşii" de la CFR care preferau să iau şpagă de la călătorii care circulau fără bilet în loc să-i amendeze. Sumele nu erau păstrate doar de către conductori, ci aceştia transmiteau mai departe către şefii lor o parte din încasări.
Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, au descoperit anchetatorii.
"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contravenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate, dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procurorul Alina Popescu.
Ancheta a vizat o perioadă de un an şi jumătate, timp în care a fost strânsă suma de aproximativ 200 de milioane de lei. "Acest prejudiciu poate să exprime contravaloarea tuturor tichetelor de transport care ar fi trebuit să fie încasate de conductorii de tren şi nu au fost, raportat la perioada de un an şi jumătate de când au fost făcute cercetările", a precizat procurorul.
Oamenii legii urmează să stabilească destinatarii finali ai banilor.
Ancheta a pornit de la Regionala CFR Braşov şi a fost extinsă apoi şi în alte zone. Joi au fost emise mandate de aducere pentru 81 de persoane suspectate că sunt implicate în luarea de mită.