MAE: Tratatul bilateral nu dă dreptul Ungariei să ceară României adoptarea de măsuri privind autonomia teritorială

Tratatul politic bilateral de bună vecinătate nu dă dreptul Ungariei să ceară României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAE, în replică la o serie de declaraţii pe această temă ale Budapestei.
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
16.08.2014

Tratatul politic bilateral de bună vecinătate nu dă dreptul Ungariei să ceară României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAE, în replică la o serie de declaraţii pe această temă ale Budapestei.

"Poziţia pe care ministrul român de externe a exprimat-o ieri este cât se poate de clară şi nu este cazul să o explicăm suplimentar: tratatul politic bilateral de bună vecinătate din 1996, conform art 15 şi anexei la tratat, nu dă dreptul Ungariei să ceară României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială pe criteriu etnic sau drepturi colective pentru minorităţi, iar Ungaria a acceptat acest lucru prin textul tratatului. Acesta este singurul aspect cu privire la care se poate spune că autonomia este o chestiune bilaterală. Prin urmare, sugerăm ca partea ungară să citească Tratatul cu atenţie şi să respecte prevederile sale. În ce priveşte relaţia României cu cetăţenii săi, aceasta nu priveşte niciun alt stat, inclusiv Ungaria." ", scrie MAE într-un comuniat de presă remis Epoch Times.

Declaraţiile MAE de vineri au ca punct de pornire o serie de declaraţii făcute de Corlăţean joi, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, unde ministrul a luat poziţie împotriva afirmaţiilor liderilor politici din Ungaria care îndeamnă la autonomii pe criterii etnice, declarând că acestea pun sub semnul întrebării valabilitatea Tratatului politic dintre România şi Ungaria, putând însemna chiar o încălcare a acestuia. Corlăţean le-a sugerat oficialilor din Ungaria să recitească Tratatul politic de bază şi să respecte angajamentul internaţional asumat "solemn" de statul ungar.

În replică, MAE ungar a declarat că "situaţia minorităţii maghiare din România nu reprezintă o afacere internă a României" lucru pe care "fostul ministru de Externe Janos Martonyi l-a reiterat cu ocazia vizitei la Bucureşti efectuate în martie anul trecut" şi că "problematica acordării autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar, în contextul în care documentul stipulează că situaţia minorităţilor etnice este o chestiune bilaterală."

Totodată, Anna Nagy, purtătorul de cuvânt al ministerului ungar, a mai precizat că "iniţiativele Ungariei nu vizează obţinerea autonomiei teritoriale", lucru salutat de MAE român:

"Luăm notă de faptul că MAE ungar susţine, prin purtătorul său de cuvânt, că "iniţiativele Ungariei nu vizează obţinerea autonomiei teritoriale", ceea ce reprezintă un progres faţă de discursul recent din România al premierului Orban, care spunea că „Dacă maghiarii din Transilvania ar ajunge în situaţia în care să nu primească de la statul român resursele care li se cuvin, atunci pot conta pe susţinerea Ungariei (…). De multe ori, în Occident, disputa pe tema autonomiei este şi o problemă financiară", se concluzionează în comunicatul MAE român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor