Românii din Harghita, Covasna şi Mureş le cer autorităţilor o poziţie clară cu privire la autonomia "Ţinutului Secuiesc"

Aşa-zisul Ţinut Secuiesc
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.08.2014

Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului au adoptat şi lansat "Apelul” către Parlamentul, Guvernul şi preşedintele României, prin care autorităţilor centrale li se cere să-şi exprime "explicit şi fără echivoc” opiniile despre implicaţiile proiectelor privind autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc asupra românilor din Harghita, Covasna şi Mureş.

Potrivit Mediafax, prin documentul adoptat joi, românii ce au luat parte la Universitatea de Vară le cer partidelor politice şi candidaţilor la Preşedenţie să-şi exprime "explicit şi fără echivoc" poziţia faţă de "proiectul autonomiei teritoriale pe criteriu etnic a aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi faţă de toate proiectele de legi care aduc atingere valorilor apărate de articolul 1 din Constituţia României şi faţă de identitatea românilor din Harghita, Covasna şi Mureş”.

Totodată, participanţii la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului au cerut "descurajarea cu fermitate" a organizaţiilor şi manifestărilor extremiste, "în special a celor exportate pe axa Budapesta - Moscova".

Semnatarii apelului mai cer ca Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş să fie finanţat după aceleaşi criterii şi direct proporţional cu suma alocată de Guvernul României Fundaţiei "Comunitas a maghiarilor din România".

Potrivit directorului Centrului European de Studii Covasna - Harghita, Ioan Lăcătuşu, citat de Mediafax, "există mai multe modalităţi de discriminare a românilor din cele două judeţe şi din Mureş."Lăcătuşu a mai precizat că există peste zece hotărâri ale CNCD care au constatat discriminarea colectivă a românilor şi că practica de a condiţiona angajările de cunoaşterea limbii maghiare continuă, extinzându-se de la instituţii înspre mediul privat.

Cei aproape 400.000 de români din Harghita, Covasna şi Mureş „nu agreează niciun fel de autonomie pe criterii etnice” a mai precizat directorul Centrului European de Studii Covasna - Harghita.

„Orice formă de autonomie pe criterii etnice va conduce inevitabil la discriminarea şi marginalizarea românilor din Harghita, Covasna şi Mureş şi se va repercurta negativ şi asupra populaţiei maghiare”, a declarat acesta.

Conform Mediafax, la lucrările Universităţii de vară de la Izvorul Mureşului, care a început luni şi se va termina sâmbătă, participă în jur de o sută de persoane, printre care parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului, miniştri, jurnalişti, cursanţi din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum şi conferenţiari din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Italia şi Germania, tineri studenţi, masteranzi şi doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.

Organizatorii i-au invitat la manifestarea intitulată "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO" şi pe preşedintele Traian Băsescu, precum şi pe principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale, inclusiv premierul Ponta, care în urmă cu 11 zile a luat parte la la manifestările comemorative ale maghiarilor din Pasul Nyerges, unde a fost întâmpinat cu imnul Ungariei. A răspuns invitaţiei doar candidatul Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor