MAE reacţionează. Poziţia lui Putin poate fi interpretată "ca o ameninţare la adresa securităţii regionale"

Ministerul de Externe a reacţionat după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a avertizat că România şi Polonia - ţări care găzduiesc elemente ale sistemului antirachetă al SUA - ar putea deveni ţinte ale rachetelor ruseşti.
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.05.2016

Ministerul de Externe îşi exprimă "surprinderea" cu privire la poziţia exprimată vineri seară, la Atena, de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România, reiese dintr-un comunicat remis de MAE.

"Această poziţie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale.

Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat.

Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională", a fost mesajul transmis de MAE.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse pentru că găzduiesc elemente ale sistemului antirachetă al Statelor Unite pe care Moscova îl consideră o ameninţare. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor