Maduro cere retragerea ţării sale din Organizaţia Statelor Americane
alte articole
Manifestanţii au mărşăluit miercuri pentru a transmite un mesaj ombudsmanului Venezuelei, a cărui sarcină este de a proteja drepturile cetăţenilor dar pe care opoziţia l-a descris ca fiind un “apărător al dictatorului”.
În timp ce mărşăluiau pe principalul bulevard al capitalei Caracas, manifestanţii au fost opriţi de forţele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene.
Cel puţin 27 de persoane au fost ucise de la izbucnirea valului curent de proteste la sfârşitul lunii martie.
Cele mai recente proteste au izbucnit în momentul în care Curtea Supremă a suprimat o mare parte dintre prerogativele Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie, în 29 martie.
Curtea şi-a anulat decizia trei zile mai târziu în urma declanşării unui val de critici internaţionale. Cu toate acestea, sute de mii de venezueleni au continuat să inunde străzile mai multor oraşe ale ţării, cerând înlăturarea lui Maduro de la putere.
Protestele s-au terminat deseori cu confruntări violente cu forţele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimile. De asemenea, au avut loc confruntări şi cu grupuri pro-guvernamentale.
Procurorul şef al Venezuelei, Luisa Ortega Diaz, a declarat marţi că peste 400 de persoane au fost rănite şi aproximativ 1.300 au fost arestate de la izbucnirea valului recent de proteste împotriva preşedintelui socialist Maduro.
Liderii opoziţiei au învinuit miliţiile pro-guvernamentale, cunoscute sub numele de “colectivos”, pentru o parte dintre victimele raportate, în timp ce oficialii guvernamentali au acuzat opoziţia că lucrează cu grupuri criminale pentru a provoca tulburări.
Autorităţile venezuelene au anunţat că Christian Humberto Ochoa Soriano, în vârstă de 22 de ani, a fost împuşcat mortal în timpul unui protest ce a avut loc luni la scurt timp după ce a ieşit din locuinţa sa din Valencia, oraş situat la est de Caracas. Nu se ştie dacă tânărul era participant la protestul de luni.
Sunt cele mai violente proteste în ţara lovită economic de la demonstraţiile anti-guvernamentale din 2014, care au durat două luni şi s-au soldat cu zeci de morţi.
Maduro a făcut apel pentru un nou dialog, dar liderii opoziţiei au exclus această opţiune după ce o serie de discuţii anterioare au eşuat în decembrie 2016.
Opoziţia a cerut alegeri anticipate şi eliberarea politicienilor din opoziţie care au fost arestaţi de când Maduro a devenit preşedinte în 2013.
Maduro i-a acuzat pe liderii opoziţiei că a provocat violenţele pentru a-i destabiliza guvernul, pentru a crea nemulţumire în ţară şi pentru a prelua puterea.
Guvernul socialist a mai susţinut că zeci de firme şi magazine au fost jefuite şi mulţi ofiţeri de poliţie şi soldaţi au fost atacaţi de manifestanţi care purtau glugi.
Pentru ca situaţia să se complice şi mai mult, ministrul venezuelean de Externe Delcy Rodriguez a anunţat retragerea ţării din Organizaţia Statelor Americane (OAS) în semn de protest la decizia reprezentanţilor OAS de a convoca o întâlnire de urgenţă pentru discutarea crizei economice, alimentare şi politice din Venezuela. Rodriguez a declarat că decizia pentru retragerea imediată din OAS a fost cerută de Maduro, ca răspuns la convocarea întâlnirii.
Este pentru prima dată când o ţară a declarat că se retrage din Organizaţia Statelor Americane de la înfiinţarea ei în 1948.