Macron oferă Franţa investiţiilor chineze. Cere Europei să nu devină protecţionistă

Preşedintele francez Emmanuel Macron (stânga) şi soţia sa Brigitte pozează alături de omologul său chinez Xi Jinping şi soţia sa Peng Liyuan în Beijing, 8 ianuarie 2018. (Andy Wong/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2018

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a oferit marţi să deschidă Franţa investiţiilor chineze în schimbul accesului mai mare al companiilor franceze pe pieţele chineze, avertizând că dezechilibrele comerciale existente vor duce la protecţionism.

Macron se află într-o vizită de trei zile în China împreună cu o delegaţie de 50 de lideri de afaceri şi speră că vor reduce un deficit comercial cu China în valoare de 30 miliarde de euro.

De la acceptarea sa în Organizaţia Mondială a Comerţului, China a căpătat acces pe pieţele occidentale, însă o măsură reciprocă nu este nici acum validă.

Piaţa internă a Chinei, de dimensiunile celei germane, în ciuda imensei diferenţe în ceea ce priveşte populaţia, este şi în prezent controlată strâns de Partidul Comunist Chinez, în ciuda teoriei ideologilor globalizării care sprijineau introducerea marelui stat comunist în OMS pe ideea că redresarea economică va genera, după un timp, relaxarea abuzurilor şi controlului exercitat de Partidul Comunist asupra populaţiei.

“Avem acces la pieţe care este neechilibrat, nesatisfăcător”, a declarat Macron membrilor comunităţii de afaceri franceze şi chineze în Beijing.

“Dacă nu facem faţă acestei responsabilităţi, prima reacţie, cea naturală, va fi o închidere de ambele părţi”.

Macron, care s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping luni seara, a mai afirmat că cele două ţări vor fi într-o situaţie în care ambele părţi au de pierdut dacă restricţiile continue asupra firmelor străine din China vor forţa Franţa şi şi alte state europene să pună o frână investiţiilor chineze în Europa.

Liderul francez a îndemnat, în schimb, ca ambele ţări să se deschidă.

În acelaşi timp, Macron speră să încheie acorduri, în special în sectoarele nuclear, aerospaţial, agroalimentar. “Suntem încrezători că vom obţine mai mult decât lucruri simbolice”, a precizat un oficial francez, cerând să rămână anonim.

Totodată, gigantul bancar francez BNP Paribas doreşte să creeze o companie comună cu un partener chinez în sectorul creditelor de consum, a adăugat acelaşi oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor