Macron îi cere ajutorul lui Sarkozy. Criza Franţei continuă

Preşedintele francez Emmanuel Macron (Romain Perrocheau/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.12.2018

Preşedintele Emmanuel Macron a cerut ajutorul fostului lider francez de dreapta Nicolas Sarkozy pe fondul amplificării tensiunilor cu mişcarea “vestelor galbene”, care a organizat proteste, deseori violente, pe cuprinsul ţării în ultimele cinci săptămâni. Manifestanţii “vestele galbene” se opun reformelor pe care Macron le-a aplicat de când a preluat conducerea Franţei în 2017. Macron şi Sarkozy s-au întâlnit în 7 decembrie la un prânz la Palatul Elysee, potrivit Express.co.uk.

Macron şi predecesorul său au discutat despre ordinea publică, precum şi despre una dintre măsurile fiscale anunţate săptămâna trecută – o scutire de la taxele pe orele suplimentare – care a fost un element cheie al programului lui Sarkozy în perioada în care a fost preşedinte al Franţei, potrivit publicaţiei Le Figaro.

Întâlnirea a avut loc înaintea celui mai violent weekend de demonstraţii organizate de “vestele galbene”, care au provocat haos în unele dintre cele mai luxoase districte din Paris.

Faptul că actualul preşedinte francez i-a cerut ajutorul lui Sarkozy este un semn că influenţa acestuia din urmă asupra lui Macron este în creştere.

Pe lângă prânzul de la palatul prezidenţial, Macron l-a trimis pe Sarkozy în Tbilisi pentru a reprezenta Franţa la depunerea jurământului noului preşedinte al Georgiei, provocând o oarecare agitaţie în cercurile politice franceze.

Însă un oficial de la Palatul Elysee a declarat că rolul fostului preşedinte Sarkozy în timpul crizei georgiene din 2008 a justificat onoarea ce i-a fost acordată, deoarece el a mediat discuţiile dintre Rusia şi Georgia.

Surse apropiate de Sarkozy au văzut acest lucru ca o modalitate prin care Macron a trimis un semnal alegătorilor de dreapta din Franţa care au fost şocaţi de imaginile cu automobile incendiate în zone de lux ale Parisului şi de decizia preşedintelui de a încerca să cumpere manifestanţii.

Însă motivul colaborării între Macron şi Sarkozy ar putea fi subminarea liderului republicanilor conservatori, Laurent Wauquiez. Republicanii reprezintă cel mai mare partid din opoziţie şi Sarkozy este membru al acestuia.

Francois Patriat, senator şi aliat apropiat al lui Macron, a declarat: “Prin trimiterea acestui semnal, Macron îl critică public pe Wauquiez”.

Manifestanţii “vestele galbene” au început să protesteze în 17 noiembrie, când zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi împotriva unei propuneri privind creşterea taxei pe carburanţi.

Totuşi, intensitatea şi natura violentă a protestelor – în timpul cărora manifestanţii au blocat sensuri giratorii, au dat foc unor efigii, au incendiat automobile, au vandalizat Arcul de Triumf din Paris şi s-au ciocnit cu poliţiştii – au determinat guvernul să anuleze pe moment planul pentru creşterea taxei pe carburanţi.

Dar “vestele galbene” doresc mai mult de la guvern, inclusiv restricţii asupra averilor, acuzându-l pe preşedinte că a pierdut contactul cu oamenii muncii obişnuiţi.

De asemenea, manifestanţii cer creşterea salariilor, a pensiilor şi plăţilor de asigurări sociale, precum şi a salariului minim. Unii manifestanţi doresc chiar demisia lui Macron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor