Ministrul polonez de Externe: Franţa este “omul bolnav al Europei”
alte articole
Ministrul polonez de Externe a afirmat luni că Franţa este “omul bolnav al Europei” şi că problemele acesteia afectează regiunea. El s-a referit la mişcarea de protest a “vestelor galbene”, care a zguduit statul UE în ultimele cinci săptămân, şi la atacul terorist de săptămâna trecută.
“Franţa este omul bolnav al Europei, este un obstacol pentru Europa, iar Polonia se află într-un punct sensibil”, a susţinut Jacek Czaputowicz în interviul acordat canalului de televiziune polonez Polsat News.
“Atacul terorist dovedeşte că ceva nu este în regulă în Franţa, protestele din ultimele săptămâni, retragerea de către preşedintele [Emmanuel] Macron a reformelor de stat – este trist”, a adăugat el.
Preşedintele Macron a fost forţat săptămâna trecută să facă unele concesii mişcării “vestelor galbene” după săptămâni de proteste, pe alocuri violente, în diverse oraşe ale Franţei.
În atacul terorist care a avut loc marţea trecută la Târgul de Crăciun din Strasbourg, estul Franţei, au fost ucise cinci persoane – inclusiv un cetăţean polonez care a murit duminică din cauza leziunilor.
“Dacă, în acelaşi timp, ţineţi predici Poloniei, atunci ceva nu este în regulă. În primul rând, trebuie să faceţi ordine în propria ţară”, a precizat Czaputowicz.
Comentariile lui Czaputowicz reflectă tensiunile îndelungate dintre cele două ţări, de când partidul populist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS) a preluat conducerea în Polonia în 2015.
Macron a criticat recent controversatele reforme ale Poloniei, despre care Uniunea Europeană a afirmat că reprezintă o ameninţare la adresa independenţei sectorului judiciar al ţării.
Dar chiar înainte ca Macron să ajungă la putere în 2017, relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat după ce Polonia a anulat un contract cu compania franceză Airbus, de achiziţionare a 50 de elicoptere Caracal, în valoare de câteva miliarde de euro.
Referitor la protestele “vestelor galbene”, acestea au izbucnit iniţial din cauza propunerii lui Macron de a creşte taxa pe carburanţi, însă ulterior acestea s-au transformat într-o mişcare împotriva preşedintelui, care se confruntă cu o criză majoră în ceea ce priveşte popularitatea sa.
Protestele au devenit violente în multe situaţii, iar unii manifestanţi au incendiat automobile, au distrus vitrine, au vandalizat Arcul de Triumf din Paris, au provocat blocaje rutiere în diverse locuri din ţară şi s-au ciocnit violent cu forţele de poliţie, care au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.
În urma presiunilor, guvernul a decis să suspende planul privind controversata taxă, însă “vestele galbene” au precizat că vor continua să protesteze, deşi se pare că acestea nu mai au aceeaşi amploare.
De asemenea, pentru a încerca să restabilească ordinea în ţară, Macron a propus la începutul săptămânii trecute o creştere de 100 de euro a salariului minim pe economie. Într-un discurs televizat adresat naţiunii, el a afirmat că va accelera reducerile de taxe şi creşterea salariilor “într-un ritm istoric”.